vineri, 21 noiembrie 2014

Antrenamentul pe scări sau în pantă? Care este cel mai bun antrenament pentru alergarea montană?

Antrenamentul pe scări sau în pantă? Care este cel mai bun antrenament pentru alergarea montană?

După provocarea de la Ciucaş X3 de anul acesta am înţeles că voi avea nevoie de mai mult antrenament specific pentru alergarea montană. Aşa că m-am uitat pe geam, să văd care ar fi munţii cei mai potriviţi pe care să alerg prin Timişoara. Printre multitudinea de variante am găsit un pod (cel din Calea Şagului) şi scările din blocul cu 10 etaje în care locuiesc. Ar mai fi şi varianta cu scările de la stadionul Dan Păltinişanu. Începând cu anul viitor, aş vrea să includ şi alergare în pantă sau pe scări. Dar am o nedumerire şi mi-ar fi utile nişte sfaturi de la voi...

Opinia mea este că alergarea în pantă, la deal şi la vale, este mai bună decât alergarea pe scări. În pantă punem talpa, având aceeaşi înclinaţie ca la orice alergare montană. În schimb, pe scări punem talpa la fel ca pe plat, însă urcăm sau coborâm. Pentru muşchii coapselor, cred că efectul este acelaşi indiferent de antrenament însă la nivelul gambei şi gleznei apare diferenţa.

Antrenamentul pe scări sau în pantă. Care este cel mai bun antrenament pentru alergarea montană. Scări

Cum nu am prea multe variante prin Timişoara, probabil voi alerga mai mult pe scările din blocul meu, fiind mai aproape decât podul de care spuneam. Dar şi aici intervin avantaje şi dezavantaje. Scările sunt aproape dar sunt într-un mediu închis. Podul este la vreo 5 kilometri dar este afară.

Deşi în prezent am alte priorităţi, acel DNF de la Ciucaş X3 m-a făcut să-mi doresc şi mai tare să termin cursa anul viitor. Aşa că va trebui să mă antrenez mult mai bine. Nici măcar nu pot spune că mă mai interesează atât de mult noţiunea de ultrarunning. Pur şi simplu, Ciucaş X3 este o provocare pentru mine. Nu mă mai interesează nici admiraţia primită pentru o astfel de reuşită... vreau doar să termin acea cursă pentru sufletul meu.

Dar pentru asta am nevoie de ajutorul vostru. Aş vrea să ştiu care dintre cele două suprafeţe de antrenament ar fi mai bună, pe scări sau în pantă. Pe lângă asta, orice alt sfat este binevenit. Aştept comentariile voastre aici sau pe reţelele sociale.

Vă mulţumesc!

Antrenamentul pe scări sau în pantă. Care este cel mai bun antrenament pentru alergarea montană. Pantă

2 comentarii:

  1. Salut! uite sunt din Braşov chiar am munţii in preajmă iţi recomand ambele variante pentru antrenament. Pentru inceput aleargă in pantă o sa te ajute foarte mult sa-ţi formezi un ritm propriu. La varianta cu urcatul scărilor este solicitant dar este util la competitii pe porţiunile nealergabile. Sa-ti dau exemplu la MPC cel puţin pe partea cu Refugiul Diana chiar m-au lasat picioarele si-am facut urcarea la pas cu pas si chiar aveam impresia ca urc un şir de scări. Grijă mare cu alimenţia şi hidratarea pentru că ştii si tu la ce efort este supus organismul la alergarea montană. Mult succes ne auzim cu bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Eu am uitat complet de porţinulile cu urcări nealergabile. De exemplu, la Ciucaş X3 era o porţiune cu pietre pe care urcai făcând un fel de fandări. Deci da, cel mai bine voi combina panta de pe pod cu scările. Mulţumesc!

      Ștergere

Recomandări