miercuri, 6 august 2014

Invitaţie la competiţia de alergare montană Via-Maria-Theresia, pe un traseu istoric


Invitaţie la competiţia de alergare montană Via-Maria-Theresia, pe un traseu istoric

Pe data de 16 August va avea loc o competiţie inedită de alergare montană, Via-Maria-Theresia, cu diferite probe: maraton, semimaraton, montain-biking, etc. Va fi inedită şi prin faptul că nu există taxă de participare. Este pe un vechi drum istoric care a fost refăcut acum ca traseu turistic. În fiecare kit de participare, participanţii vor găsi un gel GU Energy de ciocolată sau de lămâie, câte un voucher de 10 lei de la 360SPORT, tricou, plus altele. În continuare vă las câteva informaţii de pe pagina organizatorilor:

Asociaţia Tăşuleasa Social îşi are sediul într-un loc de basm, Pasul Tihuţa, care face trecerea între două grupe muntoase mari: munţii Călimani şi munţii Rodnei, ambele constituite în parcuri naţionale. Pentru Tăşuleasa Social, acest cadru natural muntos este deosebit de important, la adăpostul munţilor asociaţia desfăşurandu-şi o mare parte din proiecte. Pe munte, tinerilor voluntari li se poate explica cel mai bine cum arată şi cum funcţionează natura „la ea acasă”.

Munţii Călimani reprezintă cea mai tânără unitate muntoasă din ţară, situată în nordul ţării, suprafaţa lor întinzându-se pe teritoriul a 4 judeţe (Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Harghita). Munţi de o frumuseţe irezestibilă, sălbatică şi pură, Călimanii sunt, totodata, încărcaţi de istorie şi legende, ei rămânând de-a lungul veacurilor martorii taciţi ai istoriei. Aici, dacii îşi celebrau morţii, ţăranii îşi păstoreau turmele, haiducii se ascundeau, şi istoria îşi croia drum pe un traseu ce străbate culmile pe aproape toata suprafaţa masivului, de la est la vest şi de la vest la est.

Invitaţie la competiţia de alergare montană Via-Maria-Theresia, pe un traseu istoric. Peisaj

Acest drum istoric, numit Drumul Mariei Theresia, a fost construit cu sute de ani în urmă, cu scopul inițial de alimentare a frontului și amplasare a trupelor. Ulterior, acest scop a devenit asigurarea unei legături între două provincii istorice. De atunci şi până în prezent, acest drum nu a mai jucat niciun alt rol important, el rămânand aproape intact sub culmile înnegurate ale Călimanilor.

Din nefericire, însă, Via Maria Theresia a fost învăluit în uitare şi foarte puţini sunt aceia care ştiu de existenţa lui, cei care ii cunosc istoria fiind aproape inexistenți.
Din campusul de la Tășuleasa Social, munţii Călimani se văd mereu pe vreme bună, veghiind asupra asociaţiei. Acum, şi asociația şi-a propus să vegheze asupra lor. Astfel a luat naştere proiectul Via Maria Theresia.

În primul rând, Tășuleasa Social creează aici o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, maraton, semi-maraton, şi mountain-biking.

O potecă tematică este atât un îndemn la practicarea sporturilor şi mişcării în aer liber, cât şi o modalitate informală de educaţie ce pune accentul pe interpretare, comunicare şi informare într-o manieră interactivă. Realizarea ei în munţii Călimani este o şansă pentru noi toţi să ne înţelegem mai bine trecutul (istoria) şi viitorul (cadrul natural şi pădurea) şi să le putem proteja.

Mai multe detalii pe via-maria-theresia.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandări