miercuri, 9 iulie 2014

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş (05.07.2014)

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş

Având în vedere că articolele despre Maraton Arad şi despre Cum am alergat 61 km alături de Vasile Stoica pe traseul Timişoara - Lugoj, au fost cam scurte, m-am gândit să scriu şi un articol foarte lung, doar pentru pasionaţi. La finalul articolului despre alergarea cu Vasile Stoica am vrut să scriu: Acest articol este ca ultrarunning-ul... Doar cei puternici ajung la final :)). Dar pentru a nu lăsa loc de interpretări negative, am scos acel text. Aşa că, fiţi pregătiţi acum, urmează cel mai lung articol scris vreodată în istoria omenirii, de la papirus încoace...

După ce am alergat 61 km pe traseul Timişoara - Lugoj, mi-am alocat o săptămână de recuperare. Nu ştiu cum funcţionează la alţii dar mie îmi prinde bine o pauză după alergări mai grele. Aşa că în weekend-ul următor am făcut prima alergare, în zona Rudna - Crai Nou, alături de prietenii cu care merg de obicei la astfel de excursii în alergare. De această dată a lipsit ghidul nostru turistic, Ciprian Ştefănesu, care încă nu a avut nici o inflamaţie la genunchi sau vreo periostită, aşa că a participat în acest weekend la Cozia Montain Run :). Nu spun că el este Batman, tot ce spun este că el şi Batman nu au fost văzuţi niciodată împreună în aceeaşi cameră...

Acum a trebuit să ne descurcăm singuri. Traseul propus de mine era în jurul unui copac dar mi-era teamă că ne vom rătăci. Aşa că am lăsat-o pe Cristina Mureşan să aleagă traseul. În stilul ei caracteristic, nu doar că a ales un traseu, a organizat o adevărată excursie cu mai multe obiective. Când ne-am întâlnit înainte de plecare, chiar glumeam că îi lipsea un slide în PowerPoint în spate, la cât de frumos detalia.

Aşa că primul obiectiv al călătoriei a fost vizitarea unei case de copii din Peciu Nou. Aici am fost primiţi cu multă bucurie de către copii şi doamnele care îi îngrijeau. Dar eu, ca un dur ce sunt, din primele momente am fost impresionat de pisicile din curte, aşa că m-am jucat cu ele, exact ca un copil :).

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş. Salomon şi Pisica

Iar copiii ne-au servit cu prăjituri şi ne-au făcut cadou câte un borcan cu dulceaţă, făcută şi împacehetată de ei în nişte coşuleţe foarte frumoase. Am stat o vreme de vorbă, după care le-am mulţumit pentru ospitalitate şi am plecat spre al 2-lea obiectiv turistic, traseul din zona Rudna - Crai Nou.

Aici am găsit un peisaj frumos, cu multă verdeaţă pe lângă râul Timiş. Şi ne-am reîntâlnit cu un prieten vechi, care ne-a purtat în spate, Digu'. Mai alergasem pe digul Timişului când am parcurs cei 50 de kilometri alături de Ciprian. Acum ne-am bucurat să-l regăsim.

Şi vremea a fost frumoasă, oferindu-ne o atmosferă ideală de evadare în natură, departe de betoanele oraşului. Cu această ocazie am încercat o nouă tehnică de alergare, care funcţionează. Se numeşte "Stilul Cocor" şi era în armonie cu berzele şi cocostârcii care zburau deasupra noastră.

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş. Florin Chindea şi Cocorul

Referitor la tehnica de alergare, chiar vorbeam cu Vali Mureşan pe tema asta. Am scris anul trecut un articol despre Cel mai bun mod de a călca în timpul alergării de anduranţă. Dar atunci am descris doar cele 3 tipuri de a pune piciorul pe sol. În ultima vreme am mai citit unele articole iar la alergarea pe traseul Timişoara - Lugoj am vorbit şi cu Andrei Roşu  pe tema asta. Concluzia ar fi că nu contează atât de mult dacă ai primul contact pe călcâi sau pingea, cât contează unde pui piciorul în raport cu centrul de greutate al corpului. Ideal este să-l pui sub tine. Dacă îl pui prea în faţă, indiferent cum calci, vei exercita o forţă prea mare asupra articulaţiilor şi mai mult ca sigur te vei accidenta. Şi un bun reper pentru a ştii dacă alergi "corect" este să iei o perioadă de un an în care ai alergat. Dacă nu te-ai accidentat deloc, alergi corect pentru organismul tău. Nu ar avea rost să încerci să schimbi tehnica. Probabil acea schimbare ar duce la accidentare până la urmă. Deci, morala este: If it ain't broke, don't fix it!

Am avut parte de o alergare superbă de 10 kilometri. Prietenul nostru Cosmin Iliuc a profitat la final şi a făcut un scurt duatlon, incluzând şi o probă de înot în Timiş. Cosmin, ne-am bucurat să te revedem pe uscat :).

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş. Harta

După ce am supravieţuit cu toţii, mai ales Cosmin, a venit momentul pentru al 3-lea obiectiv propus de Cristina, vizitarea conacului Nicolici, vechi de peste 200 de ani. Am înţeles că actualii proprietari îl renovează, aşa că am vrut să-l vedem.

Ajunşi în curtea conacului, am fost întâmpinaţi de "Arca lui Noe", cu câte o pereche din fiecare specie de animale. Se pare că proprietarii vor să facă un "Pet Zoo" acolo. Abia aştept să fie finalizat proiectul. Ar fi singura mea ocazie să văd urşi polari atât de aproape :). Dar până atunci, a trebuit să mă mulţumesc cu animalele existente.

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş. Conac Nicolici. Animale

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş. Oi de Maroc

La final am făcut şi o vizită în interiorul conacului. Va mai dura o vreme renovarea dar stadiul actual este de admirat. Se observă pasiunea cu care lucrează actualii proprietari la el. De fapt, există un singur meşter care ne-a invitat să revenim peste 3 ani când estimează că este gata lucrarea. Momentan, am văzut nişte camere superbe care te fac să trăieşti melancolia istoriei.

După ce am mai stat puţin de vorbă cu proprietarii, am plecat spre casă cu mijloacele de transport disponibile la poarta conacului...

Călătoriile prin natură continuă. O excursie frumoasă în zona Rudna - Crai Nou, judeţul Timiş. Mijloc de transport

V-am păcălit la început. Nu a fost un articol atât de lung pe cât vă aşteptaţi :). Chiar mi-am dorit să scriu unul mai scurt, pentru a avea diversitate. Acum aştept cu nerăbdare următoarea excursie. Dacă nu este nici un concurs în weekend, e posibil să-l avem printre noi şi pe Ciprian Ştefănescu...

6 comentarii:

  1. O data lipsesc si eu de la tura, motivat, si atunci ma certi :-) Ii multumesc Cristinei Potra-Muresan pentru buna organizare, tot meritul ii apartine! Si ca sa ridic putin cortina ref la tura de saptamina asta, iti pot spune ca vom porni in alergare din singurul sat circular din Banat - de aceasta data, traseul a fost propus de Vali, aka sotzul Cristinei Muresan :-) Cat despre Batman, nu stiu nimic, eu conduc o masina alba :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sună bine planul pentru următoarea excursie :).

      Iar maşina ta, este cea din poza asta? http://i.imgur.com/ukzrt9L.jpg

      Ștergere
    2. thehe. si stai sa vezi, ala mic si .... alb de respira greu era tacsu, bre :-)

      Ștergere
    3. Respira greu pentru că alerga la o intensitate mare :)).

      Ștergere

Recomandări