Azi îţi voi vorbi despre impactul negativ pe care-l are lipsa de somn asupra organismului şi implicit, asupra calităţii vieţii. În ultima perioadă mi-am dereglat ceasul biologic. Fiind conştient că somnul din timpul nopţii este cel mai bun şi că programul meu actual de somn nu este tocmai sănătos, am fost curios care sunt efectele negative ale lipsei de somn. Iată ce am aflat...
Lipsa de somn poate afecta organismul în scurt timp. Pe termen lung, poate duce la probleme cronice de sănătate şi afectează negativ calitatea vieţii.
Efectele lipsei de somn asupra întregului organism
Ai nevoie de somn la fel de mult ca de aer sau mâncare. În timp ce dormi, organismul supraveghează sănătatea ta fizică şi mentală şi te pregăteşte pentru ziua următoare. La copii şi adolescenţi, hormonii creşterii sunt secretaţi în timpul somnului. Aceşti hormoni ajută la creşterea masei musculare dar şi la regenerarea celulelor şi ţesuturilor. Somnul este vital pentru dezvoltare în timpul pubertăţii.
Când dormi puţin, creierul nu poate funcţiona corespunzător, afectând abilităţile cognitive şi starea emoţională. Dacă lipsa de somn persistă mult timp, poate slăbi sistemul imunitar, crescând riscul de boli cronice. Semnele evidente ale lipsei de somn sunt somnolenţa şi iritabilitatea. Lipsa cronică de somn poate scădea echilibrul, coordonarea şi capacitatea de decizie. Riscul este să adormi în timpul zilei, chiar dacă te împotriveşti. Stimulatori externi precum cofeina nu pot înlocui necesitatea profundă de somn a organismului.
Când ai dormit puţin, efectele consumului de alcool cresc, la fel şi riscul de a fi implicat într-un accident. Conform studiilor celor de la Harvard Medical School, dacă dormi mai puţin de 5 ore pe noapte, riscul de moarte din orice cauză creşte cu 15%. Lipsa de somn este periculoasă pentru starea ta mentală şi fizică, scăzând dramatic calitatea vieţii.
Sistemul nervos central
Sistemul nervos central este responsabil de transmiterea informaţiei prin organism. Somnul este necesar pentru o funcţionare optimă. În timpul somnului, creierul odihneşte neuronii care au fost solicitaţi şi creează noi legături neuronale. După cum spuneam, la copii şi adolescenţi, creierul stimulează secreţia hormonilor de creştere în timpul somnului. De asemenea, produce proteine care ajută la regenerarea celulară.
Lipsa de somn oboseşte creierul, împiedicându-l să-şi îndeplinească bine funcţiile. Interferează cu capacitatea de concentrare şi de a învăţa lucruri noi. Are un impact negativ asupra memoriei de scurtă şi lungă durată. Scade puterea de decizie şi creativitatea. Starea emoţională este de asemenea afectată. În ansamblu, funcţiile cognitive sunt diminuate.
Dacă lipsa de somn se întinde pe o durată lungă de timp, creşte riscul de halucinaţii. Lipsa de somn poate accentual latura maniacală a persoanelor maniaco depresive. Există şi riscul de comportament impulsiv, depresie, paranoia şi gânduri sinucigaşe.
Un efect secundar al lipsei de somn este starea de micro somn. Asta se întâmplă când adormi pentru câteva secunde sau minute, fără să-ţi dai seama. Nu poţi controla această stare şi poate fi foarte periculoasă în timp ce conduci maşina. Conform studiilor de la National Heart, Lung, and Blood Institute, somnul insuficient a fost cauza unor accidente aviatice, navale sau chiar nucleare.
Sistemul imunitar
În timpul somnului, sistemul imunitar produce substanţe şi celule specifice de apărare a organismului. Le foloseşte pentru a lupta cu factorii de risc externi, cum sunt bacteriile şi viruşii. Aceste substanţe protective te ajută inclusiv să dormi, dând sistemului imunitar mai multă energie pentru a lupta cu bolile.
Lipsa de somn face ca sistemul imunitar să nu-şi poată creşte forţele. Studiile de la Mayo Clinic arată că lipsa de somn scade posibilitatea organismului de a lupta cu invadatorii externi. De asemenea, creşte durata de recuperare după boală. Lipsa de somn pe o durată lungă de timp, creşte riscul de diabet sau boli cardiovasculare.
Sistemul respirator
Din moment ce lipsa de somn slăbeşte sistemul imunitar, eşti mult mai expus la probleme respiratorii precum răceala şi gripa. Dacă ai deja o boală cronică a plămânilor, lipsa de somn cu siguranţă o va agrava.
Sistemul digestiv
Câteva studii de la Harvard Medical School, au arătat o legătură între lipsa de somn şi creşterea în greutate. Alături de excesul alimentar şi lipsa exerciţiului fizic, carenţa de somn este unul dintre factorii de risc ai obezităţii.
Lipsa de somn creşte producţia hormonului de stres (cortisol). Scade nivelul unui hormon numit leptin, care anunţă creierul când ai mâncat suficient. În plus, creşte nivelul unui produs biochimic numit ghrelin, care este un stimulator de apetit.
Lipsa de somn stimulează organismul să secrete mai multă insulină după ce mănânci, ajutând stocarea de grăsime şi ceşte riscul de diabet de tip 2.
Sistemul cardiovascular
Din moment ce rişti să creşti în greutate dacă suferi de o lipsă cronică de somn, te expui şi riscului la probleme cardiovasculare.
Somnul poartă un rol vital în capacitatea organismului de a repara vasele de sânge şi inima. Lipsa somnului poate duce la un risc crescut de hipertensiune arterială şi boli de inimă. Conform celor de la Harvard Medical School, pentru persoanele cu hipertensiune arterială, o noapte fără suficient somn poate creşte tensiunea arterială pe durata următoarei zile.
Iată care este necesarul de somn în funcţie de vârstă şi costul lipsei de somn:
Sursa: http://www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body
Just love your article. I do always look over your website for new articles. I am recently working on an app macintosh apple fruit that's going awesome and special thanks to you :)
RăspundețiȘtergere