Deşi eu alerg prin Timişoara, luna trecută am acordat un interviu pentru Alerg prin Iaşi, un blog de alergare din... te las să ghiceşti oraşul :).
Iată conţinutul interviului:
Am stat de vorbă cu Florin Chindea, un alergător, maseur, o adevărată inspirație pentru orice sportiv.
AlergprinIasi: Nimic nu e mai natural ca alergarea. Totuși multi o practică greșit. Aleargă pe călcai, postura incorectă. Ce sfaturi ai pentru a putea alerga corect?
Florin Chindea: La început, important este să începi să faci mișcare. Nu contează dacă o faci incorect. Iar noțiunea de corect – incorect este relativă. Un prim test pentru a vedea dacă alergi “corect” este să analizezi o perioadă de câteva luni de alergare. Dacă nu te-ai accidentat deloc, nu ar avea sens să schimbi ceva. Dacă te-ai accidentat, probabil trebuie să schimbi ceva. În primul rând, sunt importanți pantofii de alergare. Talpa trebuie să fie de spumă, pentru a prelua din șocuri. Mai ales când alergi cu primul contact pe călcâi. Referitor la acest aspect, este posibil să fie mai important unde pui piciorul în raport cu centrul de greutate al organismului, decât regiunea tălpii cu care faci contactul. Pe scut, pași mulți și mărunți, la o cadență de minim 180 pași pe minut. Acești pași să fie sub tine, nu cu călcâiul înainte. Referitor la partea tălpii cu care ar fi mai bine să facem primul contact, găsești mai multe informații aici.
AlergprinIasi: Toți vrem să mărim distanta alergată. Cum putem face asta ?
Florin Chindea: La fel ca în orice domeniu, o evoluție progresivă este cea mai bună. Când eşti la început, organismul trebuie să se adapteze treptat la noile condiții. Aşa că este indicat să crești distanța treptat. Nu te grăbi să crești distanța prea repede. Vei avea timp toată viața să alergi orice distanțe îți dorești. Dar dacă vrei acest lucru, ar fi bine să nu-ți distrugi organismul cu excese de distanță la început… Ţi-aș recomanda vreo 2 – 3 luni de acomodare, după care să te gândești la competiții…
AlergprinIasi: Urmează primul semi-maraton. Cum și cât ne putem antrena pentru el ?
Florin Chindea: După cele 2 – 3 luni de acomodare, poți să crești ușor distanța până pe la vreo 15 km. Ăsta să fie maximul tău la antrenament, o dată pe săptămână, considerată Long Run. Distanța de 21 km o vei parcurge la primul tău Semimaraton și va fi o experiență unică. Fiind primul, nu contează timpul. Tot ce contează este să-l termini. În rest, îți recomand să te antrenezi maxim 4 zile pe săptămână și să-ți aloci o zi de recuperare după fiecare zi de alergare. Pe lângă Long Run, ar fi utile și antrenamente din următoarele categorii: intervale, tempo run și recovery run. Mai multe detalii despre ele găsești aici. Şi nu uita, pe lângă antrenament, există și alte elemente la fel de importante: alimentație, hidratare și somn. Mult succes!
Mulțumim Florin de informațiile oferite, iar despre alimentație, hidratare și somn vom discuta într-o altă discuție.
Interviul pe Alerg prin Iaşi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu