duminică, 1 februarie 2015

Idei de Cross Training pentru alergători

Idei de Cross Training pentru alergători

Dacă ai fost sedentar toată viaţa şi vrei să începi să faci mişcare, pentru început îţi recomand acest program de alergrea pentru începători. În paralel, poţi merge cu bicicleta sau poţi încerca un bazin pentru înot. Important este să începi treptat.

După ce ai evoluat şi ţi-ai definit sportul principal, este recomandat cross training-ul. Mai exact, practicarea şi a altor sporturi decât cel principal, pentru o evoluţie complexă.

Deşi variantele sunt infinite, voi lăsa aici doar câteva idei, după care tu decizi ce ţi se potriveşte. Dacă ai alte exemple, te rog să le aminteşti într-un comentariu.


Tras cu arcul


Idei de Cross Training pentru alergători. Tras cu arcul. Vasile Stoica

Bineînţeles, voi începe cu sporturi ce implică partea superioară a corpului, din moment ce alergarea foloseşte partea inferioară, în principal. În poza de mai sus, îl puteţi observa pe prietenul nostru Vasile Stoica în timpul unui concurs.

Pentru început, ca antrenament, v-aş recomanda să începeţi cu nişte jocuri cu arcaşi, după care să treceţi la antrenamente cu arcul.

Squash


Idei de Cross Training pentru alergători. Squash

Squash-ul este foarte bun pentru a beneficia de efort în regim de viteză sau anaerob. Dacă la alergarea de anduranţă folosim regimul aerob, este util să alegem şi un sport de intensitate crescută. O singură specificaţie ar fi, la fel ca şi în cazul trasului cu arcul, este folosită o singură mână. Pentru a menţine un echilibru, ar fi utilă practicarea şi a unui alt sport, care să implice folosirea ambelor mâini, cum ar fi înotul.

Înotul


Idei de Cross Training pentru alergători. Înot

După cum observi în poza de mai sus, înotul foloseşte întreaga musculatură a organismului. Pe lângă acest aspect, îţi dă şi o stare de bine. Un detaliu important pentru cei care se axează în primul rând pe înot, ar fi faptul că nu implică forţa gravitaţională. Prin urmare, trebuie practicat şi un sport care o implică, pentru a menţine o densitate osoasă optimă la nivelul membrelor inferioare. De exemplu, înotul combinat cu alergare sau antrenament cu greutăţi.

Ciclism


Idei de Cross Training pentru alergători. Ciclism

Una dintre bucuriile copilăriei o reprezintă momentul când învăţăm să mergem cu bicicleta. Din păcate, după ce devenim adulţi, uităm de ea. În zilele noastre, bicicleta poate fi folosită nu doar pentru cross training ci şi pentru a înlocui maşina, prin oraş. Diferenţa dintre cele două mijloace de transport? Maşina arde bani iar bicileta arde calorii :). La fel ca la înot, nici când mergem cu bicicleta, nu folosim forţa gravitaţională, deci trebuie completată cu un alt sport.

Antrenamentul cu greutăţi


Idei de Cross Training pentru alergători. Antrenament cu greutăţi

Acest tip de antrenament este unul complex, deoarece te poţi axa pe fiecare grupă musculară. Implică şi forţa gravitaţională, deci ajută la creşterea densităţii osoase. Bineînţeles, ca în orice alt sport, se începe treptat, cu greutăţi mici sau doar cu bara. Este binevenită consultarea unui antrenor personal, specializat pe astfel de antrenamente, pentru o dezvoltare armonioasă a organismului.

Detalii suplimentare


Idei de Cross Training pentru alergători. Dezvoltare armonioasă a organismului

Dar dezvoltarea armonioasă a organismului nu poate veni doar din sporturile practicate. Pe lângă acestea, este vital să avem o alimentaţie sănătoasă, să bem suficientă apă şi să dormim bine. Explicaţia e simplă. Antrenamentul forţează organismul până în punctul în care acesta se regenerează şi întăreşte. Dar pentru a face acest lucru, are nevoie de nutrienţi de calitate, proveniţi din alimentaţie. Iar acastă regenerare şi întărire are loc în timpul somnului. Implicit, dacă ignorăm oricare dintre cele 4 elemente... antrenament, alimentaţie, hidratare şi somn, efectele se pierd.

Am mai spus-o şi o repet, nu există o cale uşoară pentru a realiza lucrurile cu adevărat importante în viaţă. Este nevoie de multă transpiraţie, la propriu şi la figurat. Însă după ce reuşeşti, simţi că te-ai renăscut, că eşti un alt om, capabil să realizeze lucruri minunate. Important este să începi. Alege-ţi sportul care îţi place, bucură-te de el iar apoi descoperă teritorii noi, experimentează alte sporturi. Până când, nu doar organismul dar şi viaţa ta are o dezvoltare armonioasă...

Un comentariu:

  1. Înotul este un sport excelent pentru a antrena întregul corp, în special partea superioară a corpului. Este o activitate cu impact redus asupra articulaţiilor, ceea ce îl face potrivit pentru recuperare şi antrenament în perioadele de refacere. Înotul îmbunătăţeşte şi capacitatea pulmonară şi circulaţia sanguină, ceea ce poate îmbunătăţi performanţa la alergare. De asemenea, înotul poate fi practicat ca o formă de antrenament de anduranţă, prin efectuarea de antrenamente lungi în apă. Un prieten de-al meu de la NewCasinoRO este maestru înotător și mi-a spus acest lucru.

    RăspundețiȘtergere

Recomandări