joi, 8 noiembrie 2012

Greutatea pantofilor pentru alergare

Mă gândeam de ceva vreme să scriu despre pantofii de alergare. Între timp a scris Andrei Roşu un articol detaliat! Găsiţi pe blogul lui 10 criterii in alegerea pantofilor de alergare! Eu voi face o completare la punctul 6 din acel articol, referitor la greutatea pantofilor.

Într-un articol Deb-recent am scris în glumă "purtând adidaşii mei norocoşi". Există şi o parte de adevăr în acea expresie, însă mergând pe ideea "norocul ţi-l faci singur"! Mă refeream la faptul că am purtat cea mai uşoară pereche. La competiţii folosesc cei mai uşori pantofi de alergare. În acest caz, perechea folosită are 375g în total (187,5g bucata). Pentru a face o comparaţie, perechea mea normală pentru antrenament are 575g (287,5g bucata) iar cea pentru trail are 850g (425g bucata).




 Pentru Debrecen am luat perechea uşoară şi cea pentru trail, deoarece nu ştiam la ce să mă aştept. Am simţit o uşurare când am văzut că deşi alergarea se făcea pe "trail", era vorba de una prietenoasă pe care se putea alerga şi fără pantofi de trail!

Pentru a înţelege mai bine importanţa gramajului, voi face nişte calcule raportate la proba de maraton, pentru 42.2 km, pentru a scoate cât mai bine în evidenţă greutatea pe care picioarele trebuie să o suporte! Voi pune un număr de 34000 de paşi, aproximativ cât am făcut la Maratonul de la Budapesta conform propriului pedometru! Aceste calcule trebuie luate drept reper, nu ca rezultate absolute deoarece numărul de paşi diferă de la un om la altul, însă sunt utile pentru a ne face o idee!

Să începem cu pantofii uşori: 187,5 x 34000 = 6.375.000 grame (6,375 Tone)

Pantofii pentru antrenament: 287,5 x 34000 = 9.775.000 grame (9,775 Tone)

Pantofii pentru trail: 425 x 34000 = 14.450.000 grame (14,450 Tone)

Iniţial calculasem în funcţie de greutatea perechii şi nu a fiecărui pantof. Am relizat că era greşit acel calcul deoarece la 34000 de paşi ridic fiecare picior de 17000 de ori.

M-am gândit că poate numărul paşilor mei este de domeniul fanteziei. Aşa că am dat search pe Google cu fraza "number steps marathon distance". Am găsit rezultate cu peste 40000 de paşi, deci pot considera reperul meu ca fiind credibil.

Se observă o diferenţă de 3,4 Tone între pantofii uşori şi cei pentru antrenament. Acea greutate în plus nu este necesară în timpul unei curse. De aici putem merge mai departe şi să calculăm energia consumată în plus de organism sau diferenţa la accelerare, viteză, forţă gravitaţională, etc...  Are rost comparaţia doar cu perechea de antrenament deoarece multă lume aleargă cu aceeaşi pereche în ambele situaţii. Nimeni nu va merge cu o pereche pentru trail la o competiţie prin oraş (sper)...
Ar mai fi de adăugat şi greutatea corpului. După cum spuneam aici "Alergarea ne solicită picioarele cât de 3 ori greutatea corpului."! Putem face şi aici un calcul şi vom observa diferenţa între o persoană cu mai puţine kilograme şi una cu mai multe!

5 comentarii:

  1. Daca tot ai deschis discutia asta, eu alerg cu Asics - nimbus 13. De cand alerg cu ei nu am mai prea avut nici o problema la genunchi, dar sunt putin cam grei. Faza e ca nu prea am unde sa alerg decat pe asfalt. Padurea de la Debrecen e in intuneric seara cand am eu vreme de "prostii".
    In vara am incercat sa alerg descult. Mi-a placut foarte mult senzatia dar dupa o tura de vre-o 8km prin padure am cam ramas fara piele. Ar fi trebuit sa alerg treptat, azi 1 km, peste 2 zile, 2km si asa mai departe ca sa obisnuiesc talpa si pielea. Partea foarte buna este ca nu m-am simtit deloc obosit dupa alergarea fara pantofi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce am scris aici are importanţă în competiţii, când vrei să scoţi cel mai bun rezultat posibil! La antrenamente poate e chiar mai bine să fie mai grei. Poţi considera că ai nişte săculeţi foarte mici de nisip faţă de perechea uşoară! :)

      Cred că ar fi ideal să poţi alerga desculţ la competiţii! În felul ăsta ai reduce şi cele 6,375 Tone din exemplul de mai sus :)! Problema e că pe asfalt e mai complicat să alergi desculţ, să nu te răneşti şi să menţii şi o viteză mare...

      Ștergere
  2. Uite din ce ma inspiram eu cand alergam descult:
    http://youtu.be/FnwIKZhrdt4

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, Florin! Sper sincer ca nu incerci sa alergi cu niciuna dintre perechile fotografiate aici: toate cele trei sunt distructive pt utilizator. Pe primele doua, Fila si Adidas eu le folosesc cu placere, dar numai pt plimbare. Pt ca la noi nu exista magazine specializate unde sa poti proba inainte sa cumpari, eu am strans peste 15 perechi de incaltari de alergare pana acum (de la 180gr bucata pana la 365gr), dar, pot spune din experienta, ca cele usoare devin din ce in ce mai ptin confortabile ca cat creste distanta pe acer incerci sa o alergi cu ele (cu 180gr nu cutez sa depasesc 10k si cu 235 ajung la semimaraton, in schimb maratoane alerg cu peste 300gr).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Am alergat cu toate! Am două perechi identice de Adidas cu care am alergat peste 2000 km şi am supravieţuit! :)) Iar cu acei Fila uşori am alergat doar la competiţii. I-am folosit doar la semimaraton. Nu am simţit nici un discomfort.
      Sunt convins că ai dreptate în tot ce ai spus. E vorba de organismul tău şi interacţiunea lui cu diferite echipamente. Din cauza asta e bine să testezi mereu până îţi dai seama ce ţi se potriveşte!
      Şi eu am testat şi am văzut că acei pantofi mă avantajează!
      Îţi doresc mult succes în toate activităţile tale!

      Ștergere

Recomandări