marți, 13 noiembrie 2012

Câtă energie folosim la alergare?

Acest articol poate fi corelat cu Energia pe care o folosim la alergare / Zone de intensitate cardiacă.

La finalul articolului despre greutatea pantofilor pentru alergare spuneam "Putem face şi aici un calcul şi vom observa diferenţa între o persoană cu mai puţine kilograme şi una cu mai multe!". Aşa că, să vedem cu exactitate care este această diferenţă!

Răspunsul este destul de simplu. Necesarul de kCal pentru 1 km de alergare este egal cu greutatea noastră în kilograme. De exemplu, o persoană de 60 kg va folosi 60 kCal la 1 km.
Acum să comparăm două persoane cu greutăţi diferite, una de 60 kg iar alta de 90 kg, pe distanţa unui maraton de 42.2 km.

Prima persoană va folosi 60 x 42.2 = 2532 kCal

A 2-a persoană va folosi 90 x 42.2 = 3798 kCal

 Totuşi aceste calcule sunt abstracte, deci trebuie privite ca punct de reper. Trebuie luată în calcul şi "economia alergării" fiecărui om. Pe lângă alergatul propriu zis, sunt posibile şi alte mişcări ale corpului, care consumă energie în plus. De exemplu, balansarea sau rotirea uşoară a corpului la fiecare pas, sunt mişcări inutile în timpul alergării, care cresc energia consumată. Iar pe distanţa unui maraton, se poate ajunge la un consum impresionant în plus.

După cum se observă, o persoană cu mai puţine kilograme consumă mai puţină energie. Dar acesta nu este singurul avantaj. Voi repeta acel citat de pe Discovery Channel: "Alergarea ne solicită picioarele cât de 3 ori greutatea corpului." Să vedem care este solicitarea picioarelor în cele două cazuri.

La prima persoană: 60 x 3 = 180 kg

La a 2-a persoană: 90 x 3 = 270 kg

Putem trage concluzia că impactul asupra articulaţiilor este mai mic în cazul persoanei mai uşoare.

Link-uri utile:

http://www.runningtools.com/energyusage.htm

http://www.brianmac.co.uk/energyexp.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandări