luni, 1 octombrie 2012

Spirit of the Marathon (film)

Pe 7 Octombrie 2012 voi particpa la Maratonul Internaţional de la Budapesta! Zilele acestea mi-am propus să intru în spiritul maratonului şi nu puteam face mai bine acest lucru decât urmărind filmul Spirit of the Marathon... A reuşit să mă atingă emoţional încă din primele 12 secunde, prin expresia "Sometimes the moments that challenge us the most, define us."

Este un film apărut în 2007 care descrie pregătirea şi participarea unor alergători la Maratonul din Chicago. Este vorba despre două elite, Deena Kastor (multiple recorduri şi medalia de bronz în 2004 la Olimpiada de la Atena) şi Daniel Njenga (un kenyan care încearcă să depăşească drama de a termina mereu pe locurile 2 - 3) şi câţiva amatori, trei indivizi şi un cuplu, cu poveşti extraordinare de viaţă... O femeie care participă la primul ei maraton, alta care adună fonduri pentru orfelinatul unde şi-a petrecut copilăria, un om în vârstă care aleragă împreună cu fiica sa şi un cuplu soţ-soţie care şi-ar fi dorit să alerge împreună la acel maraton.

Pe durata filmului sunt descrise unele aspecte legate de alergare însă le înţelegi doar dacă ştiai deja de ele. De exemplu se aminteşte de "talking test", carboloading sau glicogenul stocat în muşchi.

Partea de final este şi mai emoţionantă decât începutul, prezentând cum alergătorii trec linia de Finish, fiecare după posibilităţile sale. Deena Kastor este o adevărată eroină pe ultimele sute de metri, observându-se că şi-a epuizat energia şi că merge în continuare din pură voinţă de a câştiga iar Daniel Njenga este un erou... vă las să vedeţi singuri dacă reuşeşte să depăşescă drama de a fi pe locurile 2 - 3. Dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost atitudinea amatorilor, fiind şi ei adevăraţi eroi în adevăratul sens al cuvântului. La un momentdat este surprins un cadru superb în care femeia aflată la primul său maraton, este epuizată mult înainte de final, merge puţin, îşi trage sufletul şi începe să alerge din nou, văzându-se clar suferinţa pe chipul său. În acel moment a fost la acelaşi nivel eroic precum Deena Kastor, ambele epuizându-şi energia şi mergând mai departe, una pentru a finaliza cursa, alta pentru a câştiga, dar ambele dând dovadă de aceeaşi voinţă! Femeia care alerga pentru orfelinat este cea mai zâmbitoare şi se observă împlinirea pe care o simte. Omul în vârstă, reuşeşte să finalizez cursa ţinându-se de mână cu fiica sa. Iar din cuplul soţ-soţie, reuşeşte să participe doar femeia deoarece bărbatul suferise o accidentare. Dar până la final, este alături de soţia sa, împreună cu bebeluşul lor, stând pe margine şi afişând pancarte de genul "Go mommy, go!" :)

Ce mi-a stârnit un zâmbet, peste emoţiile mixte, a fost atitudinea bătrânului din discursul de final. Se gândea el oare cum ar fi dacă s-ar antrena mai bine şi ar trece de la programul de antrenament Intermediate la cel Advanced şi poate ar scoate un timp mai bun la următorul maraton... Un astfel de optimism din partea unui om de 70 de ani, nu poate decât să te impresioneze!

Deşi numai titlul este suficient de convingător, vă las şi trailerul: http://www.marathonmovie.com/pages_film/film_trailer.html

UPDATE: Filmul se găseşte pe YouTube, împărţit în mai multe părţi: http://www.youtube.com/watch?v=0BRSw-B4-2E

Iar vestea bună este că se filmează Spirit of the Marathon 2! Vestea şi mai bună este că va fi despre Maratonul de la Roma! Singura veste proastă ar fi că filmul apare abia în 2013! Dar alergătorii sunt persoane care deţin virtutea răbdării, aşa că nu va fi o problemă nici această cursă contra cronometru până la apariţia filmului...

Un comentariu:

  1. Mi-ar placea sa vad si eu filmul dar cunostiintele mele de engleza sunt limitate. Am cautat sa il gasesc tradus dar nu am gasit.

    RăspundețiȘtergere

Recomandări