Sursa foto: sigmacoaching.com |
VO2 Max-ul poate fi crescut prin antrenament! Aceasta este explicaţia pentru acele prime tentative de alergare când simţiţi că vă sufocaţi iar ulterior, după câteva luni de antrenament nu mai aveţi probleme!
Unitatea de măsură este ml/kg/min. O persoană sedentară are un VO2 Max de aproximativ 35 - 40 ml/kg/min iar un atlet, între 60 - 70 ml/kg/min sau chiar mai mult, în funcţie de antrenament.
Există două metode pentru a afla VO2 Max-ul:
1. Metoda directă (exactă): Testul de efort la o policlinică pentru sportivi. După cum spunem aici, cu această ocazie veţi afla şi alte informaţii precum pulsul în repaus şi pulsul maxim.
2. Metoda indirectă (aproximativă): Cooper test după care aplicarea formulei 0.0225 x distanţa alergată în 12 minute - 11.3! De exemplu, în cazul meu calculăm aşa: 0.0225 x 3200m - 11.3 = 60,7!
În încheiere voi face o comparaţie între specii, pentru a vă arăta inferioritatea speciei umane faţă de altele... Şi bineînţeles, pentru a şti în cazul în care sunteţi urmăriţi de câini sau lupi, să nu încercaţi să fugiţi de ei ci să vă urcaţi pe cel mai apropiat obiect înalt! :) În caz că sunteţi urmărit de urs, nu trebuie să alergaţi mai repede ca ursul ci mai repede decât persoana aflată în urmă! :)
Lăsând gluma, vă spuneam că un atlet are VO2 Max-ul între 60 - 70 ml/kg/min iar cea mai mare capacitate înregistrată la om a fost de 90 ml/kg/min! Anumiţi cai de curse au 180 ml/kg/min iar anumiţi câini de curse 240 ml/kg/min! Concluzia este că în acest domeniu, omul cu cel mai bun rezultat posibil este net inferior unui cal sau câine cu cel mai slab rezultat posibil! De aici am putea învăţa să respectăm alte specii şi să nu ne mai considerăm "specia cea mai evoluată"...
O persoana sedentara nu cred ca poate alerga 2km in 12 min, cam asa reiese din formula. Tot testul de laborator e de baza.
RăspundețiȘtergereBineînţeles că testul relevant este cel de la policlinica pentru sportivi! Cel bazat pe Cooper Test e doar o aproximare. Iar Cooper Test te pui să faci când ştii că are rost, oricum după ce alergi de ceva vreme. La oamenii sedentari nu-şi au rostul astfel de teste! Pentru ei ar fi bun un test "Cât reuşesc să merg pe jos fără să mă sufoc?" :))
Ștergere... si persoanei sedentare ii poate fi evaluata capacitatea aerobica conform testului Cooper : http://ro.wikipedia.org/wiki/Testul_Cooper
ȘtergereCristian, mulţumesc pentru informaţie!
ȘtergereInca o observatie legata de animale. Omul poate sa intreaca in principiu orice animal de pe planeta in curse de anduranta. Pe caini ii bate la fund. Toate aste din cauza sistemului unic de racire al omului. Pe distante scurte e alta treaba.
RăspundețiȘtergereDin nefericire pentru noi, dacă pe distanţe scurte nu scăpăm de câini sau lupi, nu mai apucăm să-i întrecem la anduranţă! :))
ȘtergereNu prea cred ca omul intrece lupul la capitolul anduranta. Canii domestici sunt alta specie.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte omul intrece de departe orice alt "animal" prin intelect ;).
Aşa este! Lupii sunt superiori omului prin anumite calităţi iar omul este superior lupilor prin alte calităţi! Asta înseamnă că nici una din specii nu este supremă! :) Dar la VO2 Max, omul este inferior altor animale. Iar din această cauză e posibil ca în pădure să nu câştige o partidă de şah contra unui lup! :))
ȘtergereEh... si tu acuma. De obicei lupii nu joaca sah iar jucatorii de sah nu prea circula prin zonele cu lupi ;).
RăspundețiȘtergereLa o eventuala confruntare dintre un padurean si un lup, mi-as pune toti banii pe om fara sa stau pe ganduri.
Revenind la conditia fizica, ai incercat sa combini alergatul cu inotul? Am cateodata cand ma "apuca" perioade in care dupa inot ( de obicei cam 1h de inot) ma opresc la pista de alergare 30-40 de minute. Am observat o tonifiere mai rapida decat clasica combinatie alergat+sala, rezistenta creste si ea simtitor.
Mă bucur că ai simţul umorului şi nu trebuie să continuăm la nesfârşit discuţia om vs lup! :))
ȘtergereIar despre înot ştiu că este util dar nu mi-am propus momentan aşa ceva. Pune în mişcare toate grupele de muşchi şi ajută la creşterea capacităţii pulmonare! După alergare, este următorul sport care mă încântă deoarece implică folosirea propriului corp! Voi avea timp şi pentru aşa ceva pe viitor. Acum mă axez doar pe alergare!
Întrebarea mea ar fi: ce facem cu valoarea asta o dată ce am aflat-o? La ce ne ajută ea de fapt? O știm și atât, nu e ca pulsul pe care-l monitorizăm în timpul activităților sportive... Sau îmi scapă mie ceva?
RăspundețiȘtergereE o metodă de a-ţi verifica nivelul de fitness. După o perioadă de antrenament, vezi dacă ai evoluat :).
ȘtergereOk, îl fac data viitoare atunci :) Acum am făcut testul de efort fără partea de Vo2, a fost interesant. Mi-au zis că pot să trag mai tare la antrenamente, ceea ce e bine. Și de fapt înseamnă că n-am tras prea tare până acum :P
ȘtergereSuper! Mult succes în continuare!
ȘtergereAvand in vedere ca 9 ani am facut repaos total de la efort fizic, avand probleme cardiace, un indice VO2=50 este bun.
RăspundețiȘtergereMentionez ca in acest an am alergat primele mele curse de 21km (primul montan-2h22min, al doilea plat-1h44min) fara antrenamente serioase in acest sens, scopul fiind de a termina cursa.
Felicitări, Andrei! Să te bucuri în continuare de acest sport minunat!
ȘtergereIncerc sa nu uit scopul meu: alerg de placere. La fel sa faceti si voi, rezultatele vor aparea mai usor.
ȘtergereStarea interioară de bine este tot ce contează. Rezultatele pot fi un bonus :).
Ștergere