marți, 25 iunie 2013

IronMan Oradea 2013, triatlon, ştafetă, proba de maraton. Cel mai HOT maraton alergat vreodată


IronMan Oradea 2013 medalia
Pe data de 22 iunie 2013 am participat la IronMan Oradea, ştafetă, la proba de maraton. Am făcut parte din Cycling Team Timişoara alături de Răsădean Marcel (înot) şi Benfenati Andrea (bicicletă). Am participat la ştafetă Full IronMan (3,8 km înot, 180 km bicicletă şi 42,2 km alergare). Reprezentând acelaşi club, la ştafetă Half IronMan (1,9 km înot, 90 km bicicletă şi 21,1 km alergare) au participat Cristian Negrea, Radu Gabor şi Ionuţ Pârjol iar Titus Păun a participat la individual. Un adevărat erou a fost Bogdan Umanschi care a participat la primul său IronMan individual. Dintre cunoscuţii mei din Timişoara, Dana Torok şi Mihai Cozma au participat la Half IronMan individual iar la ştafetă Full IronMan, echipa formată din Cătălin Miclăuş, Maier Valentin si Fodor Alexandru. Au mai fost prezenţi şi alţi oameni, pardon, super-oameni din Timişoara dar pe unii nu-i cunosc sau despre alţii nu ştiu exact la ce probe au participat.

Aşteptam acest concurs cu oarecare emoţii deoarece prognoza meteo arăta că în Oradea vor fi 37 de grade în ziua respectivă şi estimam că eu voi începe să alerg după ora 13, în partea cea mai caldă a zilei. În perioada în care îl aşteptam pe Andrea la punctul de tranzit, cineva mi-a spus că erau vreo 35 de grade. Eram conştient că temperatura va creşte. Până la urmă am aflat că în prima parte a zilei, când a pedalat Andrea, au fost 36 de grade iar în intervalul în care am alergat eu temperatura a crescut până la 39 de grade. Şi când mă gândesc că săptămâna trecută mă plângeam că am alergat la Semimaraton Arad pe o temperatură de 30 de grade. Chiar am folosit în glumă expresia SahArad. Dacă atunci am alergat în Sahara, acum cred că am alergat direct pe Soare.

IronMan Oradea 2013 traseu

După ce Andrea mi-a predat ştafeta, am început proba de maraton pe un circuit de 1100m în jurul unui parc. De la prima tură eram deja transpirat şi simţeam căldura inumană. Avantajul acelui traseu îl reprezenta punctul de realimentare de la care luam isotonic la fiecare tură şi din când în când cîteva roşii cu sare sau banane. După acest punct, traseul avea o porţiune de umbră, pe o potecă din parc. Deşi nu era tocmai răcoare nici la umbră, măcar nu ne bătea soarele direct în cap pe acea porţiune. Pot spune că organizatorii au gândit bine traseul pentru acea temperatură ridicată, cel puţin traseul de alergare. În schimb, traseul de bicicletă a fost direct sub cerul liber şi Andrea a trebuit să pedaleze în acele condiţii. Despre partea de înot, a fost într-un lac, nu ştiu cât de bune au fost condiţiile, cert e că şi apa era foarte caldă.

Revenind la traseul meu de alergare, trebuia să fac 38 de ture de parc. Am pierdut şirul cam pe la tura 5 şi m-am ghidat în continuare după GPS. Având în vedere că nu mai alergasem niciodată pe o aşa căldură, primii kilometri i-am abordat ca un test, să văd cum resimt acele condiţii. Dezhidratarea era rapidă, abia aşteptam punctul de revitalizare. În mod surprinzător, am mers destul de bine pe prima jumătate şi pe o parte din a 2-a. Pe la kilometrul 29, din cauza căldurii, GPS-ul s-a blocat. Mai primeam informaţii doar despre ritmul cardiac şi cronometru. Îmi erau suficiente acele informaţii. Totuşi, aproximez că pe ultimii 10 kilometri a început să-mi fie mai greu. Speram din tot sufletul să nu dau de wall, deşi nu ar fi trebuit pentru că eram încărcat cu carbohidraţi şi mă hidratam constant. Însă nu ştiam ce efecte poate avea căldura. Iar la acest concurs făceam parte dintr-o echipă, nu doream să-mi dezamăgesc coechipierii. Aşa că am tras cât am putut de tare până la final, însă simţeam că nu mai pot menţine viteza optimă pentru un rezultat foarte bun.

M-a ajutat mult suportul moral al echipei şi celorlalţi membri din club care mă încurajau la punctul de revitalizare şi mă ajutau cu apă sau isotonic. Pe traseu am primit încurajări însă de la mai mulţi oameni, cunoscuţi şi necunoscuţi. Am avut chiar plăcerea să mă întâlnesc pe traseu cu Sorin Victor Roman, Andreea Brişcan, Dana Torok, Mihai Cozma, Ciprian Ştefănescu şi alţi cunoscuţi. M-am bucurat să-l cunosc şi pe Călin Adrian, pe care-l ştiam de pe internet. El a terminat cu această ocazie proba individuală de Half IronMan. Ţin să-l felicit încă o dată. Bineînţeles că pe traseu m-am întâlnit şi cu Cătălin Miclăuş, despre care am amintit şi în articolele precedente când vă spuneam că este într-o formă excelentă. Aşa a fost şi acum, avea o viteză fenomenală pentru acele condiţii extreme.

Spre final colegii mi-au spus că mai aveam 6 ture. Acum vremea începea să se schimbe. După căldură foarte mare se observa că urmează ploaie. Am avut noroc să prind şi cer înnorat pe final şi cîţiva stropi de ploaie. A venit şi ultima tură, ultimii 100m şi mult aşteptata linie de Finish pe care am trecut-o după 3h:33. Aici m-au aşteptat coechipierii, am primit medaliile şi am făcut o poză memorabilă de grup.

IronMan Oradea 2013 grup
De la stânga la dreapta: Cristian Negrea, Florin Chindea, Marcel Răsădean şi Andrea Benfenati
Am aflat ulterior că ne-am clasat pe locul 2 la echipe. Locul 1 a fost luat de echipa lui Cătălin Miclăuş care a alergat maratonul în 3h:01, un timp fenomenal pentru acea căldură. El a făcut diferenţa. Altfel, coechipierii mei au scos timpi mai buni decât concurenţii lor direcţi din echipa de pe locul 1. Îmi pare rău că nu am putut scoate şi eu un timp mai bun. Totuşi, mă consolez cu ideea că 03:33:57 este un timp acceptabil pentru un maraton alergat la 39 de grade celsius în mare parte. Timpul lui Marcel la înot a fost 0:58:59, al lui Andrea la bicicletă, 05:35:20 iar timpul toal al echipei a fost 10:08:17.
La Half IronMan, echipa formată din Cristian Negrea, Radu Gabor şi Ionuţ Pârjol a câştigat locul 3, deci Cycling Team Timişoara a avut parte de podium la ambele categorii de concurs la ştafetă.

IronMan Oradea 2013 clasament echipe Full IM

După ce ne-am rehidratat, am mâncat şi am făcut duş, ne-am întors la "locul faptei" pentru a-l susţine pe Bogdan Umanschi care se afla la partea de maraton. Deja începuse ploaia şi condiţiile erau tot mai grele. Până la urmă, Bogdan a terminat în 15h:03 şi în mod oficial este IronMan. L-am aşteptat cu toţii la linia de Finish şi l-am felicitat pentru această importantă reuşită. Dar după ce super-eroul nostru şi-a îndeplinit misiunea, am observat şi o super-eroină care încă mai zbura pe traseu. Este vorba de Anca Berger, care la fel ca Bogdan, se afla la primul său IronMan. Bineînţeles că am rămas cu toţii pentru a o întâmpina şi pe ea în acel moment important. Când a trecut linia de Finish, am aşteptat-o cu aplauze, îmbrăţişări şi felicitări.
Peste câtva timp, la întoarcerea spre hotel, am avut ocazia să-l cunosc şi pe Mugur Frăţilă pe care-l ştiam de pe internet şi pe care-l admir pentru povestea vieţii lui în care a reuşit să includă şi triatlonul.

În ziua următoare am mers la festivitatea de premiere. Aici am aplaudat toţi participanţii şi m-am bucurat când a fost premiată categoria feminină la Half IronMan, unde Dana Torok a obţinut locul 2. Felicitări Dana! Când a fost anunţată categoria noastră, am urcat şi noi pe podium.

IronMan Oradea 2013 podium

Vreau să-i mulţumesc lui Titus şi celor de la Cycling Team pentru că m-au invitat să particip alături de ei la acest concurs. Sper că nu v-am dezamăgit. Să ne revedem cu bine pe viitor!

După această experienţă pot spune că am un respect şi mai mare pentru cei care practică triatlonul. Doar proba mea de maraton a fost foarte grea. Mi se pare extraordinar să-l alergi după ce ai făcut 3.8 km înot şi 180 km pe bicicletă. Dacă nu credeaţi până acum în super-eroi, pot să vă spun că ei există la triatlon. Dacă după ce alergi un maraton eşti mai bun decât 99% din populaţia planetei, după ce participi la un IronMan, eşti mai bun decât 99,9%? Mi se părea amuzant cu această ocazie cum am ajuns să folosesc expresiile "Am participat DOAR la maraton" sau "Maratonul meu e ceva lejer faţă de cei de la IronMan individual".

Despre organizare nu pot să mă exprim decât referitor la partea de alergare. Am fost mulţumit de traseul sub formă de circuit de 1100m cu punct de realimentare la fiecare kilometru şi porţiuni de umbră prin parc. Totuşi, nu ştiu dacă organizarea unui astfel de concurs pe o căldură aşa de mare este un lucru bun.

La final, voi face o scurtă retrospectivă a acestei luni în care am participat la 4 competiţii, câte una în fiecare weekend. Sunt conştient că am exagerat dar nu mi se întâmplă prea des aşa ceva. Am început cu Hercules Maraton, o competiţie de alergare montană pe distanţa de 45 km, am continuat cu Semimaratonul Virşlilor Hunedoara - Deva, după care am participat la Semimaraton Arad şi am încheiat cu participarea de acum la IronMan Oradea. A fost o lună frumoasă şi sunt foarte mulţumit. De acum urmează o perioadă de pauză, recuperare şi antrenamente. Apoi urmează competiţiile din toamnă. Până atunci, vă doresc tuturor mult succes în toate activităţile voastre!

8 comentarii:

  1. Caldura aia a rupt tot, la fel ca si anii trecuti de altfel...
    Nu stiu daca l-ai prins pe nenea ala care racnea intins pe iarba, era blocat complet de picioare si avea niste dureri atroce la muschi :D. Cunosc perfect senzatia, mi s-a intamplat si mie la fiecare IronMan la care am participat, crampe horror din cauza deshidratarii.
    Ma asteptam sa mearga mai bine decat anul trecut dar a mers mai prost desi eram mai bine antrenat :(. Inotul a fost ca dracu, apa mult prea calda (nu inteleg de ce au masurat la 1m adancime??, avea 28 C acolo, la suprafata probabil 30! ). Ochelarii nu imi stateau bine, mi s-a desprins ceasul, a trebuit sa il leg cu snurul de la slip... La un moment dat mi-am intrat cat de cat in ritm si la intoarcerea de la pontonul de beton mi-am julit piciorul. Am iesit din apa sleit si cu o senzatie de voma si dureri abdominale care m-au tinut toata cursa :(. Am reusit sa ajung la parc in 4:30 aprox si era chiar bine ca timp dar dupa 2 ture de parc am inceput sa ma blochez si eu de picioare. Caldura a fost foarte mare.
    Bine totusi ca am terminat si ma pot lauda cu a 4 participare la concurs :), terminat evident :D :D de fiecare data.
    Felicitari pentru alergare, nu a fost deloc usor dar ai mers foarte bine pentru conditiile alea.
    Calin Adrian :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc!
      Felicitări şi ţie pentru că ai ajuns la Finish pe o aşa căldură!
      Mult succes în continuare!

      Ștergere
  2. Ce secsi esti cu urmele alea rosii... :)))))
    E de la transpiratie si apa, trebuie sa pui plasturi pe caldura asa mare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo Florin. V-ati descurcat minunat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Helău! Probabil e banal dar, am o nedumerire: toate probele, adică, 180km cycling, 3,8 înot și 42,2 alergare s-au efectuat de o singură persoană într-o singură zi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Beni! Nu sună banal :).

      Şi da, la individual, toate cele 3 probe sunt parcurse consecutiv, fără pauză, de o singută persoană.

      Ștergere

Recomandări