luni, 17 iunie 2013

SahArad Semimaraton. CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013

CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013 harta

Experimentaţi Sahara în mod natural la Arad! Cam asta ar fi deviza mea, ca o glumă, pentru CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD care a avut loc pe 15 iunie, pe o căldură infernală. Pentru mine acest concurs are o valoare sentimentală deoarece anul trecut a fost primul meu semimaraton la care am participat vreodată. Aşteptam ediţia de anul acesta pentru a putea puncta împlinirea primului meu an competiţional. Pentru a vedea "aventura" de la ediţia de anul trecut, puteţi citi povestea primului meu semimaraton oficial.

Principalul obiectiv pentru ediţia de anul acesta a fost să nu repet experienţa de anul trecut, să mă revanşez cumva şi să rămân cu o amintire plăcută. Aşa că mi-am propus să fiu puţin precaut în abordarea cursei. Planul era simplu, să încep primul kilometru cu 4:10 min/km şi în funcţie de condiţiile de la faţa locului, să mă decid dacă scad sau cresc pace-ul. Iar ca rezultat final mi-am propus să fiu mulţumit cu unul între 1h:30 - 1h:40 în cazul în care nu simt că are sens să încerc doborârea recordului personal. Când am ajuns în Arad, începea să-mi fie tot mai clar că va fi o cursă grea, simţind cum se încălzea tot mai tare afară. Cum săptămâna trecută am avut parte tot de o vreme caldă şi la Semimaratonul Virslilor, Hunedoara - Deva, unde am transpirat foarte tare, m-am dezhidratat şi am scos un rezultat destul de slab, acum doream să-mi fie mai bine la Arad.

Săptămân trecută nu eram recuperat total după Hercules Maraton şi dormisem doar 3 ore în noaptea dinaintea concursului. De data asta am fost mai atent la alimentaţie, hidratare şi somn, reuşind ceva inedit, am dormit 10 ore în noaptea dinainte. La toate concursurile de anul acesta am mers după 2 - 3 ore de somn deoarece nu reuşeam să adorm. Acum am simţit din plin bateriile încărcate datorită somnului.

CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013 Start

După ce s-a dat startul, am început conform planului cu 4:10 min/km şi după primul kilometru am înţeles că nu are rost să cresc viteza având în vedere că erau vreo 30 de grade celsius. Dorinţa de a nu avea o experienţă neplăcută a fost mai mare decât cea de doborâre a recordului personal, aşa că instinctul de consevare a funcţionat perfect. Am băut isotonic la fiecare punct de realimentare. Trebuie să recunonsc, eram puţin panicat din cauza căldurii şi eram sigur că mă voi dezhidrata şi voi da de wall, din nou. Acest lucru m-a făcut să nu trag prea tare şi mi-am conservat resursele, poate prea bine.

După kilometrul 10 eram surprins că deşi transpirasem destul de tare, nu mă simţeam extenuat. "Zidul" nu părea să fie aproape. Mi-am permis chiar să cresc puţin viteza după kilometrul 15, bineînţeles, tot cu maximă precauţie. Pe prima jumătate menţineam pulsul până în 170 bpm iar pe a 2-a mi-am permis să-l cresc până pe la 172 - 173 pe unele porţiuni. După kilometrul 15 mă miram cum de mai am energie şi aşa m-am mirat până la final. Pe această porţiune am reuşit să întrec mai mulţi concurenţi. Căldura era singul inamic cu care trebuia să mă lupt. În această luptă, voluntarii erau aliaţi de nădejde la fiecare punct de realimentare. Alături de ei, ne încurajau spectatorii de pe margine. Printre ei erau cunoscuţi care mă strigau pe nume, nimic neobişnuit... dar şi necunoscuţi care mă strigau pe nume... nimic neobişnuit în această eră a Facebook-ului. Le mulţumesc tuturor pentru încurajări!

CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013 pe traseu

Pe traseu am avut parte de o privelişte extraordinară fomată din... frumoasele voluntare pe care le-am remarcat şi anul trecut. Alături de ele, bineînţeles că trebuie să includ şi peisajele Aradului de pe malul Mureşului. Dar pe traseu erau şi oameni meniţi să ne încurajeze. Majoritatea o făceau cu mesaje scrise pe foi, cu fluiere sau urări pozitive. Totul era frumos... până ajungeam în locul unde era un domn care lua acest rol PREA în serios. Ori era profesor de sport ori s-a întors recent din Legiunea Străină. Când ajungeam în zona lui, auzeam clasicele mesaje "Ţine ritmul acolo, Nu cumva să te opreşti, Poţi mai bine de atât". Cert este că dacă erau mai mulţi ca el pe traseu, toată lumea termina cursa cu cel puţin 10 minute mai repede!

Supravieţuind tuturor obstacolelor, de la căldură, poduri sau musculiţe care încercau să-mi intre în ochi, mă apropiam de finalul cursei. Anul trecut după kilometrul 18 simţeam că mor, anul acesta simţeam că trăiesc. Reuşeam chiar să accelerez pe coborârile de pe poduri şi să menţin o viteză constantă în rest. Asta până pe ultimii 500 de metri când ceva unic până acum s-a întâmplat. Eram la câţiva metri în spatele unui concurent şi am început să sprintez, încercând să-l depăşesc. Dar nu s-a dat bătut, a sprintat şi el. În felul acesta sprintam tot mai tare şi am trecut amândoi de 20 km/h pe acea porţiune. Mi se părea ireal, vedeam cum pulsul creştea către 190 bpm şi abia aşteptam linia de Finish. Nu am reuşit să-l depăşesc, am terminat la 2 secunde diferenţă faţă de el. În felul ăsta am reuşit cel mai rapid sprint de final de până acum.

CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013 Finish

După linia de Finish am mai alergat vreo 20 de metri încercând să mă opresc. Eram conştient că mai aveam resurse dar eram mulţumit că am aplicat strategia optimă pentru a supravieţui acelei călduri. Imediat am primit diploma de la o frumoasă voluntară şi medalia de la Sorin Victor Roman, organizator al evenimentului şi membru al clubului Experienţa Multisport. Eram bucuros că am reuşit să termin cursa cu o stare interioară de bine, pentru a avea o amintire plăcută. Mi-am îndeplinit obiectivul de a mă revanşa faţă de întâmplarea de anul trecut. Acum am terminat pe locul 16 cu timpul 01:34:19, reuşind o medie constantă a celor 3 runde de 7 km. Iar datorită sprintului de final, ultima rundă a fost cea mai rapidă.

CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013 rezultate

Săptămâna trecută vă povesteam despre rezultatul excelent obţinut de Cătălin Miclăuş. Şi acum a reuşit o performanţă extraordinară, clasându-se pe locul 4, cu timpul 01:18:01. Este în continuare un exemplu "că se poate" şi sursă de motivaţie pentru mine. Felicitări maestre!

După concurs am mai stat de vorbă cu unii cunoscuţi dar am avut şi plăcerea de a cunoaşte câţiva alergători din Arad pe care-i ştiam de pe Facebook. Acum am avut ocazia să-i cunosc şi în viaţa reală pe Daco Tod şi Unterweger Roland. Mi-a părut bine de cunoştinţă şi ne vom revedea cu siguranţă!

CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013 grup

Despre organizarea de anul acesta am doar cuvinte de laudă. Chiar glumeam că singurul defect pe care l-am găsit a fost căldura. În rest totul a fost frumos, s-a observat pasiunea organizatorilor şi a voluntarilor. Am apreciat că faţă de anul trecut a fost scoasă de pe traseu o porţiune cu o curbă bruscă într-o coborâre. Tricourile de acum au fost tehnice, cu un design frumos iar medalia a fost deosebită. Pot spune că este cea mai frumoasă medalie de semimaraton de până acum.

CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD 2013 Medalie


5 comentarii:

  1. Felicitari inca o data pentru semi si pentru aniversarea unui 1 an de la primul semi !

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe, ce vremuri, le privesc cu nostalgie acuma. Cursa ta sa stii ca a fost una de "manual" cu negative split... ai fost mai rapid pe final. A avea resurse pe final e dezideratul alergatorului. ;)

    RăspundețiȘtergere

Recomandări