După peripeţia de la Ciucaş X3... nu, nu am luat-o razna şi m-am înscris la Maraton Piatra Craiului. Serios, nu! În schimb am înţeles că nu sunt suficient de bine pregătit pentru competiţiile de alergare montană. Soluţia? Să mă pregătesc mai bine! Da, ştiu, nu oricine s-ar gândi la această soluţie, sunt un geniu! În schimb m-am înscris la un concurs "din lumea mea plată", Maraton Internaţional Bucureşti, pentru o aplatizare a situaţiei, evident. Iar cumva, într-un mod amuzant, din categoria umor negru, în ultimele zile am răcit. Asta pune sub semnul întrebării şi participarea la Maraton Bucureşti. Dar cum anul trecut deşi plătisem taxa de înscriere, nu am putut participa deoarece am suferit o accidentare la tibie, consider că problema de acum este mult mai mică. Chiar nu aş vrea să am un Personal Best de genul "Două ediţii consecutive la care nu am participat". Aşa că, în loc de geluri voi lua şerveţele iar în loc de băutură isotonică voi bea ceai. Asta în timpul concursului... Va fi o experienţă unică. Serios, sper să fie unica dată când voi participa răcit la un concurs. Dar să revenim la oile noastre. De fapt la caprele negre de la munte...
Maraton Piatra Craiului
Sâmbătă, 04.10.2014, va avea loc Maraton Piatra Craiului, cu startul în localitatea Zărneşti, judeţul Braşov. Cursa presupune parcurgerea într-o etapă, a turului Pietrei Craiului de la Zărneşti la Zărneşti. Traseul se caracterizeaza prin lungimea, profilul, tehnicitatea si exigentele specifice mediului alpin al Pietrei Craiului.
Iată câteva date tehnice despre consurs:
lungime: 41 km
diferenta de nivel pozitiva: + 2150m
diferenta de nivel negativa: - 2150m
2 timpi limita:
PC 4 La Table - 3h00min
PC 9 Plaiul Foii - 6h30min
4 linii de sosire:
PC 4 La Table - 3h00min
PC 9 Plaiul Foii - 6h30min
4 linii de sosire:
3 intermediare: PC 2 Casa Folea, km 7,8; PC 5 Saua Funduri, km 15; PC 9 Plaiul Foii, km 24,3
1 finala: Zarnesti Centru, km 41
3 puncte realimentare:
PC 4 La Table; PC 9 Plaiul Foii; PC 12 Coltul Chiliilor
Cei care aplica pentru înscrierea la Maratonul Piatra Craiului ar trebui sa îndeplineasca urmatoarele:
• sa aiba experienta în mediul montan, participantul este capabil sa ia decizii prin care sa faca fata situatiilor neprevazute care apar într-un mediu dificil si/sau în conditii extreme.
• sa aiba o pregatire personala riguroasa, cât si un antrenament care sa corespunda solicitarilor fizice, psihice si tehnice ale MPC.
• sa accepte regulamentul fara rezerve, sa se implice responsabil si neconditionat în pregatirea cursei în toate aspectele sale, înainte în timpul si dupa încheierea ei.
• sa urmeze „Spiritul MPC”, demonstrat prin fair play reciproc, grija, solidaritate, abilitate de a-si cunoaste propriile limite, respect pentru oameni, natura si valorile promovate de Maratonul Piatra Craiului.
• procesul de înregistrare si decizia de a fi sau nu acceptat ca participant la cursa din acest an trebuie sa fie acceptata cu fair play si sportivitate. Cu siguranta o vor putea face în anii urmatori.
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
Pantofi de alergare montană
În continuare vreau să abordez un alt aspect, pantofii pentru alergările montane. Eu până acum am folosit doar Salomon. Sunt mulţumit de ei dar aş încerca şi altceva. Un brand pe care am observat că-l folosesc elitele din acest domeniu, este La Sportiva.
Pantofi de alergare montană
În continuare vreau să abordez un alt aspect, pantofii pentru alergările montane. Eu până acum am folosit doar Salomon. Sunt mulţumit de ei dar aş încerca şi altceva. Un brand pe care am observat că-l folosesc elitele din acest domeniu, este La Sportiva.
Un prim model care mi-a sărit în ochi, este La Sportiva Bushido.
Descriere:
La Sportiva Bushido este o incaltaminte tehnica, special creata pentru competitiile de skyrunning. Foarte usoara, cu o buna aderenta la sol, Bushido este un pantof agresiv.
Conceputa pentru a garanta o stabilitate perfecta pe toate tipurile de trail are implementat un sistem nou de control a stabilitatii. Acest lucru va permite sa alergati in siguranta, chiar si pe un teren tehnic sau intr-o zona cu pietre, radacini si crengi.
Sprijinul maxim si fixarea ferma a partii mediale a piciorului nu compromite circulatia sangelui in zona degetelor de la picioare.
Rezultatul este un pantof in adevaratul stil La Sportiva, care indeplineste prin solutii inovatoare asteptarile celor mai exigenti alergatori.
Un alt model interesant, este La Sportiva Ultra Raptor, mai ales pentru competiţiile de ultrarunning.
Descriere:
La Sportiva Ultra Raptor este o incaltaminte creata pentru cursele de lunga distanta, concursuri ultra-maraton, persoane care cauta protectie, amortizare, confort in sesiuni de antrenament lungi.
Upper-ul este facut din materialul Air-Mesh, foarte transpirabil si este cusut peste o talpica din EVA foarte moale de densitate diferentiala (mai mare in partea calcaiului si a varfului).
Sistemul de siret este incorporat in partea interioara a upper-ului, intarit cu cusaturi de mare frecventa impreuna cu panza exterioara. Asa siretul imparte tensiunea in tot upperul si înfasurati mai bine piciorul pentru confortul perfect.
Raptor Ultra combina avantajele în termeni de performanta cu cel al unei urme mai late a piciorului. Rezultatul este un produs comod pentru multe ore rezistenta si potrivite pentru utilizarea pe orice tip de teren off-road.
La final, aş aprecia nişte sugestii. Dintre cele două modele, care credeţi că ar fi mai bun? Sau ce alt model îmi recomandaţi?
Experienta mea cu Ultra Raptor: semimaratoane Hercules si Dacilor + alte antrenamente montane (mix de asfalt+pamant). Am facut si 2 drumetii de ~8h fiecare (muntii Tarcu, muntii Zarand).
RăspundețiȘtergereM-am simtit foarte bine in ei cu fiecare ocazie, sunt foarte comozi, m-a multumit aderenta si stabilitatea, glezna a fost protejata.
Mulţumesc pentru informaţii, Daniel! Pentru ultrarunning, e clar că Ultra Raptor sunt alegerea ideală :)!
ȘtergereScrii precum alergi , adica repede si bine ;)
RăspundețiȘtergereMulţumesc, Petrică. Aşa este, acum am scris precum alerg, adică răcit :)).
ȘtergereSunt destul de provocatori La Sportiva Bushido Chiar m-au tentat sa-i cumpar dar pretul este destul de mare pentru un alergator de categoria mea. Inainte de MPC am tot cautat pantofi de alergare am probat o gramada de branduri si-am decis sa cumpar Salomon S-LAB XT 6 Racing. Nu prea m-au incantat nici astia prea mult dar sa le dau o nota pentru performanta un 7.5 maxim. Personal eu raman fan Asics!
RăspundețiȘtergereAşa este. Fiecare cumpără ce este bun pentru el. Mult succes!
Ștergere