marți, 29 martie 2016

Timotion 2016. Timișorenii sunt așteptați în număr mare la cea mai populară alergare de primăvară

Timotion 2016. Timișorenii sunt așteptați în număr mare la cea mai populară alergare de primăvară

Clubul Sportiv Asociația Alergotura îi invită pe timișoreni să se înscrie la una dintre cele 5 curse de alergare organizate în cadrul “Timotion – Timișoara se mișcă!”, cu distanțe accesibile și pentru persoane neantrenate, dar și pentru cei care sunt pasionați de jogging. Au rămas mai puțin de trei săptămâni în care se pot face înscrieri pe site-ul www.timotion.ro pentru:

·         Crosul MGI Coutier – 2 km
·         Cursa Flexik pentru părinți cu copii în cărucior sau în baby-wrap (~1km)
·         Cursa Rotary “distracție pe roți” (~1km)
·         Crosul Visma (6 km)
·         Semimaratonul Flex (~21 km).

Cu scopul de a înlătura orice temeri cu privire la șansele de a finaliza una dintre curse, membrii Alergotura îi așteaptă pe doritori la turele de alergare organizate zilnic în Timișoara, conform calendarului anunțat pe www.alergotura.ro/ture.

“Am trecut de 1000 de persoane înscrise, dintre care mai bine de jumătate au și plătit taxa de participare, direcționând-o spre unul dintre cele 16 proiecte pentru care adunăm fonduri. Îi îndemnăm pe toți cei care și-au pus în plan să participe anul acesta la Timotion să se înscrie și să confirme plata până cel târziu în 10 aprilie. Intervalul rămas până la eveniment este cel în care vom pregăti programul zilei de 23 aprilie și anunțăm de acum că îi vom surprinde foarte plăcut pe participanți pe parcursul unei zile intregi. Anul acesta Timotion va fi mai mult decât alergare!”, a spus Cristina Potra Mureșan – coordonatoarea evenimentului.

Până în prezent, s-au colectat peste 33.000 de lei pentru organizațiile care au depus proiecte cu beneficiari din comunitatea locală. Organizatorii speră să se apropie anul acesta de ținta de 100.000 de lei, sumă dublă față de banii colectați anul trecut.

Timotion 2016. Timișorenii sunt așteptați în număr mare la cea mai populară alergare de primăvară

În ceea ce privește implementarea acestui proiect, în condițiile în care marca Alergotura a fost înregistrată la OSIM de o terță parte, reprezentanții clubului beneficiază pro-bono de expertiza unui consilier în proprietate industrială, care le dă asigurări că vor recupera marca Alergotura având în vedere prevederile legii în acest domeniu. De asemenea, conform analizei situației organizației în ceea ce privește numele, expertul în mărci și proprietate intelectuală a transmis că nu există niciun fel de piedici pentru calendarul de activități propus în anul 2016.

Atunci când investim timp, bani, pasiune și mai ales suflet într-un proiect, mai exact într-o denumire, trebuie să ne asigurăm că acea denumire ne aparține, lucru ce poate fi obținut printr-o înregistrare de marcă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Desigur că atunci când lucrezi în interesul comunității și ești cuprins de gânduri și intenții pozitive, e greu să anticipezi că vei avea de-a face cu acțiuni de concurență neloială sau chiar rea-credință.

O altă problemă pe care doresc să o clarific este aceea a întinderii protecției obținute prin înregistrarea unei mărci, mai exact a drepturilor dobândite printr-o astfel de înregistrare. Am citit în presă formulări ca <<am brevetat Alergotura ca să ne protejăm evenimentele>> și, de asemenea, am constatat că Dl Dumitra este supărat pentru că susține că anumite concepte i-ar fi fost copiate. Pentru a nu induce în eroare opinia publică, trebuie să precizăm că prin înregistrarea unei mărci la OSIM se obțin drepturi exclusive asupra acelei denumiri asociate serviciilor sau produselor pentru care a fost înregistrată. Nu se obțin drepturi exclusive asupra unor concepte, asupra knowhow-ului, sau asupra tipului de servicii în sine.

Așadar, prin această înregistrare s-au obținut drepturi asupra denumirii ALERGOTURA pentru organizarea de activități sau evenimente sportive cu acest nume. Ca și consecință, Asociația Alergotura se poate numi de mâine Asociația Maria și poate desfășura în continuare exact aceleași evenimente, cu aceleași concepte. Tot așa de bine, Asociația Alergotura poate rămâne cu același nume și va putea legal să organizeze evenimente în care să evite să aibă cuvântul „alergotura” în titulatura evenimentului promovat, ceea ce văd că și face de fapt. Așadar, dl. Dumitra nu a obținut o rezolvare a problemelor sale. Mai trebuie precizat că termenul <<a breveta>> se folosește doar în legătură cu invenții, adică elemente inventive ale unui proces ce rezolvă o problemă tehnică, iar dânsul nu deține un patent pentru o invenție, ci doar o marcă (un nume) pentru eventuale evenimente cu numele <<Alergotura>>.

Tot despre marcă trebuie să precizăm că în momentul în care înregistrăm o marcă formată din opt cuvinte asociate unei reprezentări grafice, protecția este obținută asupra întregului ansamblu ca și tot unitar. Nu putem scoate din marcă fiecare cuvânt sau grupe de două cuvinte și să pretindem că avem exclusivitate asupra lor. Mai exact, dacă înregistrăm marca CROSUL NOCTURN PRIMUL ORAȘ ELECTRIFICAT PRIMUL CROS NOCTURN ALERGAT, înseamnă că avem exclusivitate asupra mărcii văzută ca tot unitar, si nicidecum asupra denumirii CROS NOCTURN, aceasta fiind o denumire de dicționar care are semnificația de <<alergare pe noapte>>.

Astfel că, dacă apare un terț care folosește denumirea TURA LICURICILOR CROS NOCTURN nu înseamnă că aduce vreo atingere mărcii mai sus menționate. Prin înregistrarea unei astfel de mărci (CROSUL NOCTURN PRIMUL ORAȘ ELECTRIFICAT PRIMUL CROS NOCTURN ALERGAT) se dobândesc drepturi exclusive asupra numelui folosit pentru activități de alergare pe timpul nopții, nicidecum nu se obține exclusivitate asupra IDEII DE ALERGARE PE TIMP DE NOAPTE. O astfel de ipoteză este fundamental greșită deoarece ea contravine liberei concurențe și nu servește interesului general urmărit de legiuitor. Materia Proprietate Intelectuală are ca scop crearea unui cadru juridic astfel încât creațiile minții să fie răsplătite, nicidecum nu are ca scop facilitarea blocării pieței și limitarea concurenței.

O altă remarcă este aceea că trebuie să apelăm la un consultant specializat când decidem să întreprindem un astfel de demers. Mai exact, în momentul în care decidem să înregistrăm o denumire care în mod clar și ușor demonstrabil cu acte nu ne aparține, trebuie să apelăm la ajutor specializat nu doar pentru a duce la bun sfârșit procedura de înregistrare, ci și pentru a anticipa potențiale scenarii și pentru a fi pregătiți pentru riscurile la care ne expunem.

Astfel că, deși legea prevede ca primul care a depus cererea de înregistrare are drepturi, tot ea mai prevede sancțiunea anulării mărcii când înregistrarea s-a produs cu rea-credință. În situația în care există probe că denumirea înregistrată nu îmi aparține, suntem în prezența unui caz clasic de rea-credință. Competența anulării mărcii pentru rea-credință este atribuită prin lege Tribunalului Municipiului București, ceea ce presupune efectuarea unor costuri substanțiale de reprezentare, costuri care în final vor fi imputabile părții care pierde evident !” – a transmis despre cazul Alergotura, Codruța Orgovici, consilier în proprietate industrială, cu experiență de peste 12 ani în domeniul mărci și proprietate intelectuală.

Ținând cont de cele de mai sus, membrii clubului își vor continua planul de evenimente și îi încurajează pe timișoreni să profite de orice ocazie pentru a face mișcare. Activitățile sportive de plăcere în aer liber sunt o sursă de sănătate, bunăstare fizică și psihică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandări