miercuri, 15 mai 2013

Maratonul Regal 2013. O altfel de poveste. 50% cacao

Maratonul Regal 2013

Pe data de 10 Mai 2013 am participat la Maratonul Regal. Scopul principal a fost realizarea unui record personal, pentru a-mi mai potoli dezamăgirea avută la Viena. De această dată am fost atent să fiu cât mai bine hidratat şi am dormit bine. Însă am făcut o altă greşeală, am băut o cană mare de cafea înainte să plec spre locaţia concursului. În mod normal înainte de orice competiţie aveam o sticlă de isotonic pe care o consumam înainte de a se da startul. Dar acum nu am avut aşa ceva, aşa că pe drum am luat şi o sticlă de 1L de cola. Această combinaţie de cafea şi cola s-a dovedit mai târziu a fi una neinspirată...

Când am ajuns la locul evenimentului, am avut plăcuta surpriză de a mă întâlni cu mai mulţi alergători din Timişoara. Pe lângă aceştia, m-am întâlnit şi cu prieteni mai vechi din Bucureşti dar am avut onoarea să cunosc şi alţi alergători pe care-i ştiam doar de pe internet. După o perioadă în care am stat de vorbă la locul de depozitare al bagajelor, ne-am îndreptat spre locul de Start. Aici a fost o atmosferă superbă. Majoritatea purtam tricourile tricolore, fapt care a creat un peisaj frumos. Am cântat cu toţii imnul naţional înainte ca un membru al Casei Regale şi Gabriela Szabo să dea startul.

Maratonul Regal 2013 start

De această dată m-am simţit plin de energie încă de la început. Am pornit cu o viteză bună dar am încercat să menţin un pace ceva mai lejer pe primii 3 km, după care să cresc treptat viteza. Când am ajuns la primul punct de revitalizare nu îmi era sete, asta confirmându-mi buna hidratare. Un factor pozitiv a fost faptul că startul s-a dat la ora 8 când încă nu era prea cald. Iar traseul prin Herăstrău a fost util deoarece se alerga în mare parte la umbră, printre copaci. Singurele inconveniente erau uşoarele difereţe de nivel, traseul nefiind în totalitate plat.

Trebuie să menţionez că pe prima parte a concursulu, Narcis Badea, unul dintre colegii mei de la Gerar, a avut rolul de fotograf. Îi mulţumesc pe această cale.

Maratonul Regal 2013 traseu

Pe primii 20 km am alergat foarte bine, conform planului meu de negative split. Mă minunam cât de uşor îmi era să alerg şi cât de bine mă simţeam. Dar asta s-a întâmplat până la kilometrul 20 când am fost "faţă cu reacţiunea", când au început contracţiile, când am simţit efemeritatea condiţiei umane... când... nu, nu am dat de wall... am dat de ceva mult mai greu. Mai exact am început să simt o necesitate tot mai MARE de a vizita un WC. Simptomele erau similare cu cele de la wall dar cu specificul de rigoare: "Nu mă opresc eu pentru aşa ceva că pierd timpul, hai că nu-i chiar aşa de rău."... "Hopa, se agravează situaţia, poate ar fi mai bine să intru într-un WC public"... "La naibaaa, de 1 km mă tot uit după un WC şi nu văd nici unul... stai, cred că văd unul... nuuu, nu era un WC, cred că am halucinaţii ca în deşert o Fata Morgana" ... "Ok, la naiba cu WC-ul public, nu mai e timp, intru repede după copacul ăsta".

După copac totul a devenit mai frumos, păsărelele ciripeau mai plăcut, natura era mai verde... şi acel om care făcea Tai Chi la câţiva metri de mine era chiar maiestuos... Cred că şi pentru el a fost o experienţă transcedentală. Dacă a reuşit să se concentreze în acele condiţii, nimic nu-l va mai deranja pe viitor. Dar în acel moment nu-mi mai păsa, putea să mă vadă oricine. Ce pot să spun, shit happens'! În total aproximez că am pierdut vreo 5 minute, cu tot cu o oprirea la o pompă unde m-am spălat pe mâini. Ca o concluzie la această etapă memorabilă din concurs, combinaţia de cafea + cola, de care spuneam la început, mi-a fost fatală. Dar aşa îmi trebuie dacă mi-am înşelat isotonicul drag cu acea otravă (mă refer la cola).

După ce am depăşit momentul, am încercat să recuperez timpul pierdut. Nu a fost o idee bună pentru că am crescut viteza prea tare. De exemplu pe km 22 am alergat cu 3:58 min/km. Momentan pentru mine acel pace este pentru semimaraton. La maraton trebuie să mă abţin să alerg cu un pace prea aproape de 4 min/km pentru că îmi consumă resursele foarte repede. La km 33 am mai reuşit să menţin 4:17 min/km după care am observat că viteza începe să scadă. Asta până la km 38 când a început să devină foarte greu şi am dat din nou de wall. Dar de această dată, faţă de cel de la Viena, a fost un zid "subţire". La Viena mă chinuiam să menţin 6 min/km iar acum duceam lupta la 5 min/km.

Pe km 42 am avut parte de o experienţă interesantă, care defineşte frumuseţea maratonului. După ultimul punct de revitalizare, când alergam destul de greu, am depăşit un alt alergător care se vedea că este epuizat total. Am încercat să-l încurajez spunându-i "Hai că nu mai e mult, nu te da bătut!" şi mi-am continuat alergarea la viteza mea de supravieţuire, destul de mică. Pe ultimii 500 de metri am avut surpriza să văd cum acel alergător mă depăşeşte, fără să-l mai pot ajunge. Mi s-a părut extraordinară voinţa de care a dat dovadă. Iar acea voinţă i-a adus locul 3 pe podium. Eu am ajuns la Finish cu 32 de secunde mai târziu decât el. După aceea am stat puţin de vorbă şi am făcut cunoştinţă. Pe această cale, Ovidiu Petre, ţin să te felicit încă o dată!

Maratonul Regal 2013 Ovidiu Petre

 Bineînţeles că am fost dezamăgit că nu am ajuns eu pe locul 3 dar asta nu s-a întâmplat din cauza lui Ovidiu ci din acele cauze meta-fizice de care am spus mai sus şi care m-au făcut să pierd 5 minute. Totuşi, nu am fost dezamăgit prea mult timp. Mi-am îndeplinit obiectivul de a realiza un nou record personal. Clasarea pe locul 4, cu timpul 03:14:27, este cea mai bună de până acum. Iar în condiţiile astea potrivnice, cu tot cu opriri, mi se pare o realizare destul de mare.

Maratonul Regal 2013 rezultat

Ar mai fi un aspect important despre care vreau să vorbesc. Am observat o îmbunătăţire considerabilă a ritmului cardiac. Am comparat evoluţia de la acest concurs cu cea de la Budapesta, unde am avut pulsul mediu 169 iar cel maxim 179. Acum, deşi am alergat la o viteză ceva mai mare, am avut pulsul mediu 162 iar cel maxim 174, în condiţiile în care pulsul meu maxim absolut este 190 bpm. Asta îmi arată că mai am rezerve importante la nivel cardiac şi că sunt capabil de rezultate mult mai bune, bineînţeles, cu condiţia să nu mai fac greşeli şi să fiu cu toate "rezervoarele" pline.

Maratonul Regal 2013 Heart Rate

Dar toate greşelile pe care le-am făcut până acum au fost fireşti. Denotă lipsa mea de experienţă competiţională. Şi este ceva normal având în vedere că alerg de doar 1 an şi vreo 7 luni. Iar prima jumătate de an a fost cea în care am slăbit cele 21 kg iar alergările erau modeste. Un aspect amuzant ar fi că anul trecut pe vremea asta încă nu participasem la nici o competiţie, niciodată. Deci, pot spune că încă sunt în etapa în care acumulez experienţă şi mi se potriveşte citatul "Sometimes you win, sometimes you learn!".

Maratonul Regal 2013 finish

16 comentarii:

  1. BV. La mai multe! E u ma pregatesc pentru semi din 19 mai! Deh am facut o `prostie` si acum am inceput recuperarea, targetul meu este sa ajung macar la timpul semi-urilor din antrenamente 1h;50. Mai mult nu creed ca pot, deocamdata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari!
    Imi pare bine ca ne-am cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari Florine! La fiecare maraton avem cate o lectie de invatat, vedem greselile si pe urma intelegem unde putem face mai bine data viitoare.
    Degeaba zic acuma ca eu am o regula, niciodata nu folosesc chestii netestate la un concurs, cand folosesc pt prima oara un gel sau un suc, prefer sa o fac la un antrenament, unde miza nu e mare :))
    Acum ai invatat si tu pe pielea ta regula asta :D
    Poate ar trebui sa facem o lista cu "ce sa faci" si "ce sa NU faci" la un concurs si sa o postam undeva :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc maestre!
      Ştiam şi eu de acea regulă doar că am avut amnezie totală acum. Cafea şi cola mai băusem la viaţa mea, ce se putea întâmpla, nu :))?
      Dar ce înveţi din proprie experienţă are o valoare foarte mare, faţă de ce auzi de la alţii. Sper că sunt mai înţelept acum :))!

      Ștergere
  4. Ovidiu a facut anul trecut MPC si a doua zi BIM, deci poti fi mandru ca ai iesit doar la 32 sec de el :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt mândru. Mai ales după ce mi-a spus că recordul lui la maraton este de 2h:59.

      Ștergere
  5. BRAVO ! ... Doamne Ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  6. Cafeaua e un diuretic destul de puternic, pe de alta parte cofeina ajuta in perioade de efort intens si face mai greu sesizabila oboseala. (intarzie momentul in care simtim oboseala)
    Poti incerca cu ceai negru si binen-teles fara combinatie cu cola. Teina din ceaiul negru se absoarbe ceva mai lent. Are aceleasi beneficii ca si cafeaua dar nu e si atat de puternic diuretic. Ceai negru la temperatura camerei sau usor caldut si indulcit cu ceva miere poate fi un stimulent destul de bun. Oricum, incearca-l in afara unei competitii. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru sugestie! Voi încerca şi varianta cu ceaiul!
      Dar cred că rămân pe isotonic, nu am avut niciodată probleme cu el.

      Ștergere
  7. Felicitari Florine, cu siguranta ai facut o cursa buna mai ales in conditiile spuse de tine. Astept sa te vad sub 3 ore la maraton, cum ai declarat candva. Sigur poti doar ca cere ceva atentie, timp si munca, mai multa decat te-ai gandit initial - cred ca ti-ai dat seama si tu de lucrul asta. Ca un mic sfat, cand ai o problema si te opresti si vrei sa recuperezi timpul pierdut (sau o parte din el) iti calculezi noul ritm pe cat mai multi Km (mai ales atunci cand timpul de recuperat e considerabil) deci accelerarea trebuie sa fie f. usoara si sa fie distribuita pe cat mai multi Km. Un Km prea rapid te scoate din ritm. 3:58/Km va fi ritmul tau de semi (inseamna semi sub 1:24) (asa cum ai zis ca e) doar atunci cand vei alerga unul la ritmul asta, pana atunci e doar vis. Mie imi plac persoanele cu vise mari dar vreau si fapte. Succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Aşa este. Aştept şi eu să transform visele în realitate! Succes şi ţie!

      Ștergere
  8. Felicitari!...ti-am mai spus,dar cateva in plus nu strica...ai o vointa extraordinara si acest lucru se vede nu numai in rezultatele obtinute,ci si in povestile impartasite;nu e usor sa dai jos 21 kg,spun eu,care nu reusesc sa dau jos 2 kg(daca s-ar tine o dieta cu ciocolata,cu siguranta as lua coronita la cei care respecta dieta);mereu incercam sa ne facem temele inainte de o competitie,dar deseori suntem pusi in fata unor noi experiente si tot asa traim momente unice,de la o competitie la alta...dar banuiesc ca acesta-i tot farmecul pasiunii,spun eu,care sunt ,,mic copil'' pe langa tine (la timpul scos in alergari,la varsta te bat cu succes,hi,hi).Ai tot timpul din lume sa-ti pui in aplicare planurile pe care le ai...Succes!

    P.S. Am cautat si eu(imi jucau ochii in cap ca la ,,pacanele'') copacul acela,m-am tot invartit prin Herastrau,dar nu l-am gasit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc!
      Aşa este, fiecare maraton este unic în felul său. Nu ştii nicodată la ce să te aştepţi.
      Baftă şi ţie cu cele 2 kg!
      Iar despre copac, e posibil să fie unul magic şi să apară doar când ai nevoie de el :).

      Ștergere

Recomandări