marți, 9 aprilie 2013

Born to Run - Născuţi pentru a alerga


Born to Run - Nascuti pentru a alerga
Prin acest articol nu încerc să fac un rezumat al cărţii, aşa că voi face o scurtă referire. Având în vedere că sunteţi cititori ai acestui blog, probabil aţi citit deja cartea sau o veţi citi. Pentru cei care încă nu aţi citit-o, vestea bună este că există şi varianta tradusă în română. O găsiţi aici!

Ştiu că vă iau prin surprindere, chiar nu v-aţi fi aşteptat ca eu să citesc această carte. Dar da, am citit-o, cu ochii şi mintea unui copil fascinat de poveste. Cred că doar aşa poţi citi o astfel de carte. După cum probabil ştiţi, subiectul se învârte în jurul unui trib, Tarahumara, din Mexic, format din oameni care au transmis alergarea din generaţie în generaţie, sub formă de tradiţie. Aceşti "oameni ieşiţi din comun", cum sunt numiţi de omul comun, sunt capabili să alerge sute de kilometri fără oprire, ca mijloc de deplasare mai rapidă sau în scop de vânătoare persistentă. Pentru noi alergătorii, ei sunt doar nişte ultrarunner-i foarte buni... dar oameni normali.

Scriam într-un alt articol următoarele:

Momentan sunt la capitolul 21 din Born to Run. În acea carte este vorba despre un trib, Tarahumara, care foloseşte alergarea pentru a străbate distanţe foarte lungi, ca mijloc de transport. Bineînţeles că am fost inspirat de acea carte. Dar ce am înţeles de acolo este că oamenii acelui trib nu sunt cu nimic speciali. Societatea noastră sedentară este problema. Orice om este capabil să alerge, este ceva atât de simplu. (...) Cred că Tarahumara nu este doar un trib, este un fel de a fi! Am mai înţeles din acea carte că iubirea este factorul esenţial pentru acei alergători... iubirea pentru alergare!

Am răms la aceeaşi părere şi după ce am citit cartea până la final. Am mai reţinut că membrii acelui trib aleargă într-un fel de sandale, fără talpă de spumă sau tehnologii sofisticate şi cu toate acestea nu suferă accidentări în aceeaşi proporţie precum "alergătorii din lumea civilizată". E posibil ca piciorul omului să fie o tehnologie suficientă pentru alergare iar pantofii sunt doar un produs al lumii comode în care trăim. Iniţial am luat în derâdere această idee... "Vezi tu, să alergi desculţ. Trebuie să fii nebun!". Probabil ideea de a alerga desculţ m-a speriat din cauza materialului predominant din oraş... asfaltul. Dar dacă stau să mă gândesc, asfaltul este un produs cu care noi, "oamenii civilizaţi" ne-am gândit să acoprim în mod artificial pământul... pardon, să acoperim Pământul... după care a trebuit să găsim o soluţie pentru a ne proteja "picioruşele fragile"... iar acele picioare au devenit fragile prin nefolosirea lor. Sper că aţi reuşit să urmăriţi cercul vicios la care m-am referit. Concluzia: Picior + Pământ = Love :)! Eu am găsit recent o cale de mijloc, am început să alerg desculţ pe tartan, o suprafaţă mai prietenoasă decât asfaltul.

Dar materialele de construcţie folosite de om sunt perisabile şi pe termen lung sunt mult mai slabe decât firele de iarbă sau copacii!

Imagine din Rusia sau din Viitor? [ credit:© http://chistoprudov.livejournal.com/]
Revenind la carte, pe lângă informaţiile despre Tarahumara, autorul Christopher McDougall povesteşte şi alte întâmplări, pornind de la experienţa sa personală în raport cu alergarea (sau mai bine spus lipsa de experienţă) şi ajungând la istorioare despre competiţii de ultra trail running sau despre diferiţi alergători. Un personaj de referinţă este Caballo Blanco, un om a cărui principală calitate este doza de nebunie, alături de care autorul trece prin numeroase aventuri.


2 comentarii:

  1. Alergat descult de 3 ori anul asta. :D
    La a 3-a tura (in padure la Debrecen) am exagerat putin si am ramas din nou fara piele pe degete, noroc ca se regenereaza rapid.
    Alergand descult am senzatia ca pot alerga la nesfarsit, e o senzatie foarte mijto.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu momentan încerc să mă abţin de la alergatul desculţ. Ultima dată am făcut nişte băşici serioase şi în perioada asta nu-mi permit aşa ceva, având în vedere că mă antrenez şi urmează să particip la competiţii. Probabil pe viitor voi aloca o lună doar pentru barefoot running, fără competiţii, pentru a se putea întări tălpile. Sunt curios când va fi acea lună :)).

      Ștergere

Recomandări