marți, 31 decembrie 2013

2013, un an care a trecut în alergare

2013, un an care a trecut în alergare

Anul trecut spuneam că 2012 a fost un an bun. Despre 2013 pot spune că a fost un an mai bun, cu o evoluţie complexă. A fost un an în care am acumulat mai multă experienţă de viaţă decât în 2012, pe mai multe planuri, inclusiv referitor la alergare.

Începutul lui 2013 m-a prins în Bucureşti, în timp ce alergam dintr-un an în altul, din data de 31.12.2012, ora 23:55 până în 01.01.2013, ora 00:11. A fost un gest simbolic care mi-a plăcut mult.

Apoi, pe 11.01.2013, am parcurs 60 km într-o alergare în care am tăiat Bucureştiul în două, pe traseul Universitate - ieşire Pantelimon - ieşire Militari - Universitate.

Bucureşti, alergare 60 km

A urmat participarea la Semimaratonul Gerar, împreună cu Narcis Badea şi Acatrinei Lucian, alături de care am format echipa Sport Trackers. Având în vedere că nu voi participa la ediţia dn 2014, le urez de pe acum mult succes alături de noul lor coleg. Sunt sigur că veţi obţine rezultatul pe care vi l-aţi propus!

După Gerar, m-am întors în Timişoara, unde am continuat alergările, unele încălţat, altele desculţ. Am experimentat mai întâi pe vreme bună, având primul meu Barefoot Running la Baza 1 a Universităţii Politehnica din Timişoara. În acea perioadă am avut noroc şi de o ninsoare scurtă aşa că mi-am spus "acum ori niciodată" şi am ieşit să alerg desculţ prin zăpadă. A fost o experienţă frumoasă în urma căreia am supravieţuit... în caz că îşi punea cineva această problemă :).

Pe data de 24.03.2013, am participat la semimaratonul de la Novi Sad, unde am scos un timp foarte bun. A urmat şi prima dezamăgire, la Vienna City Marathon, unde am făcut multe greşeli de organizare înainte de începerea cursei. Am trecut peste acea dezamăgire după ce am obţinut un nou record personal la Maratonul Regal, în ciuda "stării de necesitate" pe care am avut-o la acel concurs.

Următoarea etapă a inclus alergări montane, prima fiind intitulată "Operaţiunea Pisica" datorită formei pe care o are traseul privit din Spaţiu de extratereştri. Acea alergare alături de prieteni a fost un antrenament pentru Hercules Maraton, la care am participat pe 1 iunie 2013. Având în vedere că a fost primul meu maraton montan, mi-a plăcut foarte mult. Datorită peisajelor pot spune că a fost cel mai frumos maraton la care am participat în 2013.

Hercules Maraton 2013

Luna iunie a fost una plină. Am avut câte un concurs în fiecare weekend. După Hercules Maraton a urmat Semimaratonul Virslilor, pe traseul Hunedoara - Deva, pe data de 8 iunie 2013. Acest concurs are specificul său, având startul în faţa Castelului Corvinilor din Hunedoara iar sosirea la poalele Cetăţii din Deva.

Pe 15 iunie am participat la CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD, pe o căldură foarte mare. Dar temperatura de 30 grade Celsius a fost doar "încălzirea" pentru ce urma peste o săptămână când am alergat la 39 de grade, în cadrul IronMan Oradea unde am participat la ştafetă, făcând proba de maraton. Colegii mei de echipă au fost Andrea Benfenati (bicicletă) şi Marcel Răsădean (înot), atături de care am obţinut locul 2.

IronMan Oradea 2013

Pe 12 Septembrie 2013 am împlinit 2 ani de alergare. Nici nu-mi dau seama cum a trecut timpul. Parcă acum eram pe data de 12 Septembrie 2011 şi mă chinuiam să duc la bun sfârşit o tură de parc. Mi se pare ireal că am acumulat 4451 km până pe data de 12 Septembrie 2013. Totuşi, acum nu mi se mai pare ceva imposibil.

Pe 15 Septembrie 2013 am participat la Oradea City Running Day, unde am scos un rezultat mai bun decât mă aşteptam, după o perioadă mai lungă în care nu m-am putut antrena prea bine. Dar acea competiţie mi-a adus şi o accidentare la o tibie, care mi-a dat peste cap toate planurile pentru ultima parte a anului. Din încăpăţânare şi prostie, am participat touşi, pe 22 Septembrie, la Semimaraton Timisoara. Asta a făcut doar să-mi prelungească perioada de recuperare. Dar mai târziu am luat o decizie sănătoasă pentru mine şi nu am participat la Maraton Internaţional Bucureşti,  durerea de la tibie fiind încă prezentă.

Până la urmă m-am recuperat şi am putut relua alergările obişnuite. Dar cum nu-mi stă în fire să am doar alergări obişnuite, am simţit nevoia să fac şi una neobişnuită. S-a întâmplat pe 2 Noiembrie 2013 când am alergat 86 km pe traseul Timişoara - Arad şi retur. A fost o experienţă unică, pe cât de grea pentru moment, pe atât de satisfăcătoare la nivelul împlinirii mele personale.

Ca un bilanţ, în 2013 am alergat 2650 km. La începutul anului speram la minim 3000 km dar noul meu prieten, Neprevăzutul, mi-a arătat că în domeniul alergării planurile sunt la fel de fragile precum corpul uman. În aceste condiţii, cei 2650 km sunt suficienţi, fiind cu vreo 500 km mai mulţi decât cei parcurşi anul trecut. Iar în total, de când am început să alerg şi până acum, am reuşit să trec de 5000 km. Cu toate bunele şi relele, dacă e să trag linie la final, sunt foarte mulţumit de evoluţia mea din ultimii ani. Pardon, din primii ani... deoarece abia de acum vine ce e mai bun...

Total alergare 2013

5001 km


5 comentarii:

Recomandări