duminică, 10 martie 2013

Înapoi în Timişoara. Retro-expectativă

După cum v-am povestit într-un alt articol, am fost plecat pentru o vreme la Bucureşti. De mai bine de o lună m-am întors în Timişoara. Între timp a trecut iarna şi eram curios care îmi sunt performanţele actuale. Când am făcut prima alergare de iarnă am spus că voi alerga cu un buff peste nas pe timpul iernii, pentru a respira mai greu şi pentru a creşte VO2 Max-ul. În acel moment eram capabil să alerg 3200m la un Cooper Test iar pe baza acestui test puteam aproxima un VO2 Max de 60,7 ml/kg/min.

Zilele trecute am făcut un nou test Cooper şi am reuşit să alerg 3290m în cele 12 minute ale testului. Asta înseamnă un VO2 Max de 62,7 ml/kg/min. Pot spune că planul meu pentru perioada de iarnă a funcţionat. Multă lume se aşteaptă la o scădere a performanţelor după sezonul rece dar eu am demonstrat contrariul. Nu spun că ei nu au dreptate, este normal ca performanţele lor să fie scăzute după o iarnă în care au predominat lenea şi excesele culinare. Ca o paranteză amuzantă, în perioada sărbătorilor când majoritatea oamenilor se îngraşă, eu am slăbit 1 kg. Asta pentru că am înlocuit sarmalele cu ceva mai bun!

Cu ocazia acestui recent Cooper Test am fost luat prin surprindere de faptul că eram destul de relaxat şi respiram fără probleme la 3:40 min/km. Mi se pare interesant având în vedere că acum câteva luni abia reuşeam să menţin 3:50 min/km. Pe această cale ţin să-i mulţumesc prietenului meu bun... Buff-ul, care a fost alături de mine la... greu şi nu m-a omorât, implicit făcându-mă mai puternic... pardon, mai rezistent!

Pe data de 8 Martie am făcut o alergare simbolică de 8 km, dedicată tuturor femeilor, la un pace de 3:58 min/km. Buchete de flori poate oferi oricine, dar 8 km nu am mai auzit să li se ofere! Da, cu plăcere!

Acum că vine primăvara şi terenul este optim pentru alergare, am revenit la antrenamente cu gândul la viitoarele competiţii. În curând voi participa la Semimaratonul de la Novi Sad, pe 24 Martie, după care la Maratonul Internaţional de la Viena, pe 14 Aprilie. Mi-ar fi plăcut să ajung şi la Semimaratonul de la Brasov pe 6 Aprilie şi la Maratonul Internaţional Cluj pe 21 Aprilie dar erau prea multe competiţii într-o singură lună. La Braşov mi-ar fi plăcut pentru specificul de trail running al acelei competiţii. Dar m-am gândit că nu ar fi inteligent din partea mea să risc vreo accidentare cu o săptămână înainte de maratonul de la Viena unde intenţionez să stabilesc un nou record personal. Dar dacă simt că mai am resurse după ce mă întorc de acolo, poate reuşesc să alerg măcar un semimaraton la Cluj. Vom vedea...

4 comentarii:

  1. Este un rezultat f. bun Florin, felicitari.
    Vreau sa-ti spun cateva chestii: nu te lua dupa VO2max estimat, este pur teoretic. In realitate poti avea un Vo2max mai mare sau mai mic, lejer cu o eroare de ~30%.
    Cat despre chestia cu buf-ul, chiar m-ai facut sa rad.
    VO2max este genetic dar poate fi si imbunatatit (un anumit procent) prin antrenamente specifice insa doar aceasta valoare in sine nu-ti poate aduce performanta.
    Daca esti f. curios de aceasta valoare atunci ai putea sa-ti faci un test de efort intr-un laborator. Daca vei repeta testul (sa zicem in cateva luni) atunci vei sti daca te antrenezi cum trebuie, daca apar progrese sau nu comparativ cu testul precedent.
    Mult mai utile ti-ar fi valorile de prag aerob si cel anaerob care se pot obtine tot printr-un test de efort. Aceste valori iti vor spune exact cu ce eficienta alergi (care e pragul full aerob, unde intervine oboseala musculara, etc) si nu va lasa loc de interpretari de genul celora pe care le-ai folosit (ca respirai perfect la acel ritm). Testul cooper se doreste a fi un test consistent de efort foarte intens.
    Vad ca folosesti tot sporttracker, nu stiu daca ai folosit telefonul sau ai acum un ceas cu GPS (si ai importat datele). Daca ai folosit telefonul nu e prea elocvent deoarece in general iti pune distanta in plus deci un pace mai bun decat cel real, mai ales cand alergi in cerc. Erorile pot fi f. mari, crede-ma.
    Daca vrei un test cooper cat mai corect atunci alearga pe stadion,la marcaje sau foloseste un ceas cu GPS pe un traseu relativ drept, fara multe curbe (unde apar cele mai multe erori GPS).
    Tot ce ti-am zis am spus din experienta proprie - am folosit nenumarate aplicatii pt. iOS, Android, Symbian), am facut test efort. Concluzia e cum am spus, telefon cu gps=imprecizie, totusi bune pt. alergari 'normale' dar nu pt. astfel de teste. La fel, chiar si cu un ceas bun cu GPS nu ai ce cauta pe stadion (sau in jurul lui, cum ai alergat tu) decat daca folosesti timpul de pe el si marcajele.
    Asta daca nu vrei sa te minti singur si eventual si pe altii, fara sa vrei.
    Succes!




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru informaţii! Faza cu buff-ul am citit-o undeva la "How to improve VO2 Max". Voi vedea mai bine dacă mi-am îmbunătăţit performanţele la următoarele competiţii!
      Salutare!

      Ștergere

Recomandări