luni, 10 decembrie 2012

Prima alergare de iarnă (09.12.2012)

Sâmbătă dimineaţă am făcut ultima alergare de toamnă. După câteva ore, înainte de a mă uita pe geam, am aflat de pe Facebook că ninge. Totuşi, am verificat şi geamul pentru confirmare. Aşa era, am observat cu stupoare că în câteva ore peisajul se schimbase total, de la uscat cu frunze pe jos la... alb.

Aşa că duminică am scos pantofii pentru trail, hainele şi accesoriile pentru alergare pe timp de iarnă şi am ieşit "afară la joacă". Mi-am propus o strategie diferită de clasica "Să o luăm uşor, e prima zi, etc". Mi-am propus să alerg peste 20 km prin zăpadă şi să includ un traseu pe direcţia Est - Vest a Timişoarei, din moment ce cu o zi înainte alergasem Nord - Sud.

Am început să alerg imediat ce am ieşit din bloc. După câteva minute eram deja încălzit. Ştiind că prin extremităţi pierdem cea mai mare cantitate de căldură din organism, am purtat mănuşi, căciulă izolantă şi un fular pentru alergare tras peste nas. În felul ăsta am avut mereu aer cald la dispoziţie. Şi contrar temerilor unor prieteni, nu am făcut pneumonie. Prefer să nu respir direct aerul rece. Întradevăr, respiraţia se face mai greu dar nu imposibil. Organismul va trebui să se adapteze. Până la sfârşitul iernii sper o creştere a VO2 Max-ului.

În glumă, am denumit costumaţia "Ninja Style"! Totuşi, are efect invers, în loc să trec neobservat, ies în evidenţă! Chiar mi se părea interesant să văd pe stradă oameni îmbrăcaţi gros, cărora le era frig în timp ce eu eram îmbrăcat relativ subţire şi îmi era cald! "Oamenii normali" se uitau miraţi la mine, mai ales pentru că eram în pantaloni colanţi. Şi bineînţeles că am auzit vorbe admirative de genul "Uite şi la nebunul ăsta!". Un singur om mi-a spus "E foarte bună mişcarea pe vremea asta!".


Această alergare a fost ceva mai dificilă din cauza zăpezii, mai ales că erau porţiuni pe unde eu eram primul om care ajungea. Aşa că a trebuit să-mi croiesc propria potecă. Deoarece mi se scufundau picioarele în zăpadă, trebuia să alerg făcând salturi repetate. După vreo 50 de metri aveam impresia că am făcut genoflexiuni. A trebuit să-mi schimb şi percepţia despre viteză. În mod normal, pe uscat am în plan pace-uri de genul 3:50 - 4 min/km. Acum eram fericit dacă reuşeam 7 min/km! Până la urmă am reuşit să fac traseul propus, dintr-o parte în alta a oraşului, însumând 23 km. Intenţionam să fac mai mulţi dar mi s-a descărcat bateria de la GPS-ul cu care mă monitorizez şi a trebuit să mă grăbesc spre casă.


Deşi a fost o alergare mai grea, a fost o experienţă plăcută. Mi-a arătat că multe din temerile oamenilor sunt ficţiune. După ce te încălzeşti, nu e atât de dramatic pe cât pare... "Facing what consumes you is the only way to be free!"




4 comentarii:

  1. Echipamentul meu de iarna, comparativ cu cel de toamna, contine o caciula in plus... in rest cam aceleasi elemente - pantaloni lungi, tricou si windstoper (dar cu plasa inauntru). Adidasii sunt aceeasi. Manusi nu imi place sa port pentru ca ma incalzesc excesiv.
    Nici eu nu am racit :). Totusi am observat ca sub -10 grade incep sa nu ma simt prea bine daca alerg mai mult de 30-40 minute, cred ca ar trebui sa imi iau si eu niste masca ninja :P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La sub -10 grade clar e nevoie de Ninja Style, inclusiv mănuşi! Prin cap şi palme se pierde foarte multă căldură din organism... După ce te adaptezi puţin la noile condiţii şi observi ce e ok pentru corpul tău, nu mai ai probleme :)!

      Ștergere
  2. iarna alerg cu panton lung si bluza cu mineca lunga (de plastic, necaptusita). In functie de temperatura, folosesc (sau nu) o "cordeluta" lata, tricotata (de fapt, e de schi! ;) ), eventual, caciulita si manusi. La inceput simt frigul pe corp, dar dupa citeva sute de metri e ok. Chiar daca pe parcurs imi curge nasul (alerg cu un servetel in mina), dupa alergare, pina acum, nu am avut probleme cu raceala sau pneumonia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, organismul se încălzeşte când alergăm. Totuşi, când e foarte frig să nu te opreşti departe de casă. Cel mai bine alergi până în faţa locuinţei, intri, dai jos hainele transpirate şi faci un duş. Mult succes în continuare!

      Ștergere

Recomandări