luni, 21 octombrie 2013

Carte: Haruki Murakami - What I Talk About When I Talk About Running

Haruki Murakami - What I Talk About When I Talk About Running
Recent am citit această carte minunată şi m-am gândit să o recomand şi altor oameni pasionaţi de alergare şi mişcare în general. O găsiţi pe Amazon.com. Este povestea unui scriitor japonez de succes care a descoperit că alergarea îl ajută pe mai multe planuri, fizic şi mental. A realizat că alergarea pe distanţe lungi îl ajută să fie un scriitor mai bun. În carte se regăsesc memoriile sale, din anii '80 când a început să alerge, până în 2006, moment după care a continuat.

Poveştile sale sunt referitoare la aspecte din viaţa personală, îmbinate cu diferite etape când se pregătea pentru anumite concursuri. De exemplu, prima sa alergare pe distanţa de maraton, în Grecia, la origini, pe un traseu care se încheia în oraşul Marathon, primul său maraton oficial, primul ultramaraton şi participările la triatlon.

Deşi participă şi la triatlon, recunoaşte că alergarea pe distanţe lungi este pasiunea sa. Chiar subliniază că nu suportă etapa de bicicletă iar înotul este punctul său slab. Dar cu toate acestea, îşi testează limitele, făcând inclusiv lucruri mai puţin plăcute, pentru a atinge un obiectiv măreţ. Acest lucru trebuie să-l reţinem şi noi, să luptăm pentru un obiectiv de ansamblu, indiferent de disconfortul de moment. Aş mai adăuga ceva, lupta pe care o ducem în cadrul maratonului ne poate arăta că suntem capabili să trecem peste momente grele şi să reuşim în ce ne propunem. Dar în viaţa de zi cu zi, trebuie să fim atenţi ca obiectivele propuse să fie ale noastre, în conconrdanţă cu cine suntem şi ce ne reprezintă. Altfel e posibil să luptăm pentru obiectivele altora şi în final victoria să nu reprezinte nimic pentru noi.

O altă morală ce poate fi reţinută din această carte, urmând exemplul autorului, este să nu ne trăim viaţa într-o rutină socială, renunţând la lucrurile care ne fac să ne simţim împliniţi. Îmi place cum scriitorul se identifică mai presus de profesia sa, la final spunând că pe piatra de mormânt ar vrea să apară următoarea inscripţie: Haruki Murakami. 1949–20**. Writer (and Runner). Îl înţeleg perfect deoarece şi mie alergarea mi-a schimbat viaţa într-un mod pozitiv. Alergarea nu este ceva ce TREBUIE să fac, este ceea ce SUNT!

2 comentarii:

  1. Zilelea astea tocmai reciteam aceasta carte pentru ca imi place mult.
    Cartea a aparut si in limba romana la Editura Polirom, cu titlul "Jurnalul autorului ca alergator de cursa lunga".

    RăspundețiȘtergere

Recomandări